Ana Gherciu, redactora-șef Moldova.org: Donatorii și proiectele internaționale nu influențează politica noastră editorială

Ana Gherciu, redactora-șef Moldova.org, a fost invitata emisiunii Media Azi unde a avut ocazia să vorbească despre impactul proiectelor internaționale și a donatorilor occidentali asupra presei din Republica Moldova.

“Când cineva ne spune că promovăm interesele UE sau ale SUA, de fiecare dată zic: Acestea nu sunt valori europene, nici americane, noi promovăm valorile general umane. Nu cred că mai e loc de dezbatere, sunt drepturile omului și noi le promovăm. Și, dacă există entități internaționale care susțin aceleași drepturi, înseamnă că suntem pe aceeași lungime de undă și ne ajutăm reciproc”, a menționat Ana Gherciu.

Menționăm că redacția Moldova.org a beneficiat pe parcursul ultimilor ani de mai multe proiecte finanțate de parteneri de peste hotare, printre care National Endowment for Democracy, Ambasada SUA la Chișinău, Internews Moldova, Freedom House, European Endowment for Democracy,  Centrul pentru Jurnalism Independent, Open Media Hub.

Accesarea granturilor oferite pentru mass media independentă ne ajută să existăm online, să plătim o parte din salarii și să dezvoltăm conținut și proiecte noi, cum ar fi această platformă de reportaje și interviuri multimedia.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.