Proprietarii de terenuri, obligați să distrugă ambrozia. În caz contrar riscă amenzi de până la 1500 lei

Ambrozia va fi distrusă pe tot teritoriul țării, iar autoritățile vor întreprinde măsuri pentru diminuarea riscurilor provocate sănătății oamenilor de această plantă.

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei, dar și un Plan de acțiuni pentru implementarea acestuia. Măsurile au fost luate la inițiativa premierului Pavel Filip, care a solicitat introducerea ambroziei în lista plantelor interzise.

Conform regulamentului, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora.

În același timp, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligați să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar.

În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale.

De asemenea, documentul prevede informarea populației despre efectele negative produse de ambrozie, prin intermediul paginii web a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și organizarea campaniilor de informare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.