Transmiterea terenului Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA – din nou pe agenda Parlamentului

Comisia economie, buget și finanțe a reexaminat, astăzi, transmiterea cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Aceasta după ce proiectul, votat la sfârșitul sesiunii de primăvară, a fost remis spre reexaminare de către șeful statului Igor Dodon.

Membrii Comisiei au susținut proiectul inițial și vor propune plenului Parlamentului menținerea votului exprimat anterior, cu specificarea că prețul negociat de autorități să nu fie mai mic decât cel de piață.

Terenul Stadionului Republican din municipiul Chişinău, din str. Tighina 12, are o suprafaţă de 5,1814 hectare și se află în proprietatea publică a statului.

De asemenea, proiectul prevede că Guvernul, pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea SUA, va asigura determinarea valorii bunului imobil, va negocia prețul și va semna contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.

Proiectul urmează a fi reexaminat în ședința plenară a Parlamentului.

La 9 august, președintele Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de Facebook că a refuzat să promulge legea prin care Stadionul Republican din Capitală urma să fie transmis Ambasadei SUA.

„La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”, a declarat șeful statului.

Potrivit art. 93 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului.

În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.