(video) De la limita de jos a cerului spre o lume minunată. Lista filmelor moldovenești care au apărut în ultimii zece ani

limita de jos a cerului
Foto: hbo.ro

Mâine se dă startul RAVAC International Film Festival la Chișinău, iar în ediția de anul acesta publicul va avea ocazia să savureze 50 de filme. Mai mult, primul Festival Internațional de Film din Moldova dedicat filmelor de ficțiune are 3 secțiuni competiționale, dintre care una este dedicată filmelor moldovenești.

Între timp, echipa #diez a decis să listeze toate filmele moldovenești care au fost proiectate în ultimii zece ani.

#Arrivederci (2009)

Regia: Valeriu Jereghi

Filmul povestește drama a doi copii dintr-un sat din Moldova rămaşi singuri acasă, mama lor fiind plecată la muncă în Italia. Pelicula a avut o mare rezonanţă în Europa, fiind proiectată în Parlamentul European.

#Nuntă în Basarabia (2010)

Regia: Nap Toader
Cu: Vlad Logigan, Victoria Bobu

Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău s-au căsătorit recent în România. Cei doi sunt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament.

#La limita de jos a cerului (2013)

Regia: Igor Cobileanski
Cu: Igor Babiac, Ela Ionescu

Viorel este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

#Colecția de arome (2013)

Regia: Igor Cobileanski
Cu: Radu Marin Suceanu, Gheorghe Grau

Un copil, Victor, şi tatăl lui aleg cea mai periculoasă soluţie pentru a asigura necesarul zilnic de medicamente pentru mama băiatului. Într-o lume în care sărăcia îndeamnă la o luptă grea pentru supravieţuire, valorile umane sunt reconfigurate.

#Ce lume minunată (2014)

Regia: Anatol Durbală
Cu: Igor Babiac, Igor Caras-Romanov, Elena Mocanu

Petru, un tânăr moldovean care studiază la Boston, se întoarce în vacanţă în Republica Moldova. Este 7 aprilie 2009, zi când Chişinăul şi alte oraşe din ţară sunt zguduite de proteste, iar Petru va fi implicat fără voie în brutala acţiune a poliţiei.

#Innocent Murder (2014)

Regia: Adrian Popovici
Cu: Constantin Turcan, Olesea Svecla, Anatol Durbală

Un film despre traficul de copii şi munca lor ilegală.

#Culorile (2014)

Regia: Viorica Meșină
Cu: Irina Vacrciuc

#În ataș (2015)

Regia: Mircea Bobina
Cu: Snejana Rudenco, Sergiu Voloc, Dana Ciobanu

Un veteran al războiului din Afganistan apelează la ajutorul camaradului său ca să evadeze din spitalul de psihiatrie. Pomenindu-se în libertate îşi dă seama că a rămas blocat în propria puşcărie.

#Anișoara (2016)

Regia: Ana Felicia Scutelnicu
Cu: Anișoara Morari

Anișoara are 15 ani și locuiește într-un sat din Republica Moldova. Viața e arhaică și pare calmă în familia formată din ea, bunicul Petru și frățiorul Andrei. Însă vine vara, iar ea trăiește pentru prima dată senzația copleșitoare a iubirii.

#Beautiful Corruption (2018)

Regia: Eugen Damaschin
Cu: Igor Babiac, Ion Borș, Valeriu Andriuță

În goana după dreptate, protagonistul decide să recurgă la niște metode nu tocmai legale. Vizionând filmul, veți afla care este prețul pe care trebuie să-l plătească eroul, pentru a-și face dreptate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente