BERD și două fonduri de investiții au cumpărat 41,09% din acțiunile MAIB

Contractul privind procurarea de către stat și deetatizarea a 41,09% din acțiunile nou emise ale băncii de importanță sistemică B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. între Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a fost semnat astăzi de către Agenția Proprietății Publice (APP), și societatea de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Prezent la semnarea documentului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a afirmat că evenimentul de azi reprezintă un pas important în consolidarea și fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova.

„Prin această tranzacție, cea mai mare bancă din Republica Moldova a căpătat un acționar financiar puternic și experimentat, capabil să asigure dezvoltarea rapidă a băncii și normalizarea activității de creditare. Ținând cont de mărimea bancii “Moldova-Agroinbank” – aproape o treime din întreg sistemul, venirea unui nou investitor de calitate, cu servicii și produse bancare noi, va avea un impact pozitiv asupra întregii economii și va favoriza competitivitatea sectorului bancar din țara noastră”, a menționat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a spus că cu acționari noi, de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcțiile ce le revin. Asta înseamnă să acorde credite pentru a susține creșterea și modernizarea economică, proiecte noi și investiții, crearea noilor locuri de muncă și bunăstarea populației.

Francis Malige, directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar.

„Guvernul a arătat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care – fără îndoială – va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu”.

Preşedintele Comitetului de Conducere al „Moldova Agroindbank” Serghei Cebotari a menționat că este unul dintre cele mai importante momente din istoria B.C. Moldova Agroindbank S.A. din Moldova.

„Banca este fericită să intre într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților, acționarilor și societății în general. MAIB salută noii acționari – instituțiile financiare internaționale care vor consolida poziția băncii și sectorul financiar moldovenesc. În ciuda perioadelor dificile, MAIB a reușit să obțină o performanță puternică și o creștere continuă. “, a menționat Serghei Cebotari.

Potrivit lui, MAIB va continua să îmbrățișeze cele mai înalte standarde de deschidere și guvernanță și o cultură corporativă axată pe integritate și sustenabilitate.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.