„Democrația contează! Votul tău contează!” Cele mai reușite desene ale elevilor din țară au fost expuse în cadrul unei expoziții 

concurs cec

La sfârșitul lunii mai, Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de instruire în domeniul electoral (CICDE) au organizat, în toate școlile din Republica Moldova, o săptămâna de informare electorală sub genericul „Democrația contează! Votul tău contează!”.

Elevii claselor liceale au discutat despre procesele electorale în cadrul unor lecții de educație civică, iar elevii din clasele gimnaziale au fost invitați să-și exprime viziunea privind importanța votului prin desen, în cadrul orelor de educație plastică.

Începând cu data de 1 octombrie 2018, cele mai reușite desene au fost expuse în scuarul grădinii publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie. De asemenea, în a doua jumătate a lunii octombrie, desenele vor fi plasate și în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Acestea vor fi distribuite pe conturile de Facebook ale CEC și CICDE.

concurs cec1

Tot în această perioadă, în cadrul campaniei de informare și educare civică „Democrația se învață: implică-te”, CICDE în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, vor organiza alegeri în consiliile elevilor. Scopul activității este de a contribui la formarea tinerilor în spiritul valorilor și principiilor democrației participative, prin simularea procesului de vot. Alegerile în școli vor fi organizate în baza unor proceduri similare cu cele aplicate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Reamintim că CICDE a desfășurat, în perioada 17-21 septembrie, instruiri pentru elevii și profesorii implicați în activitatea sus-menționată. În acest scop, au fost selectate 26 de gimnazii și licee din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Briceni, Dondușeni, Fălești, Florești, Telenești, Criuleni, Călărași și Dubăsari. Alegerile membrilor în consiliile elevilor au fost stabilite pentru 12 octombrie 2018.

Activitățile se desfășoară în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente