‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii care vor implementa sistemele Pergola sau Gable vor primi subvenții

Producătorii care vor implementa sistemele Pergola sau Gable vor primi subvenții

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o serie de modificări cu privire la modul de repartizare a mijloacelor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Una dintre modificări se referă la subvenționarea investițiilor pentru instalarea sistemelor moderne de suporturi în plantațiile viticole de toate categoriile sub aspectul direcțiilor de utilizare a producției (struguri, coarde altoi şi portaltoi) şi modernizarea sistemelor de suporturi în plantațiile pe rod/productive, în funcție de tipul sistemelor de suporturi.

Agrobiznes a solicitat opinia lui Andrei Botezatu, specialist lanț valoric struguri de masă în cadrul Proiectului USAID/APM, care a explicat necesitatea implementării sistemelor intensive de producere a strugurilor, cât și mărimea subvențiilor acordate.

„Aceste modificări au fost aprobate în lectură finală, după publicarea în Monitorul Oficial, vor fi deja în vigoare și respectiv producătorii agricoli vor putea solicita subvenții. În primăvara anului curent, în cadrul Forumului producătorilor și exportatorilor de struguri de masă au fost enumerate mai multe necesități ale sectorului. Una dintre necesități a fost de a trece la producerea intensivă a strugurilor prin introducerea sistemelor Pergola/Tendone și Gable, care permit producătorilor să obțină mai multă roadă la hectar, decât în sistemul tradițional cu o calitate net superioară – struguri și bobițe mai mari. Aplicarea sistemelor Pergola și Gabel permit realizarea lucrărilor mult mai ușor, toate operațiunile atât în uscat, cât și în verde sunt mai simple. Culesul se realizează de 2 ori mai repede”, a explicat specialistul.

La moment, doar 5 producători din Republica Moldova implementează sistemele intensive de producere a strugurilor. O parte din ei au adaptat viile tradiționale, iar o parte au plantat din nou. Vor putea beneficia de subvenții atât producătorii care au adaptat unul dintre sistemele Gable sau Pergola, cât și cei care vor iniția plantații pe sisteme moderne de la 0.

„Pentru adaptarea sistemului Pergola subvenția va fi în mărime de 120 mii lei/ha, pentru cei care plantează din nou – va fi 100 mii lei/ha. Subvenția este mai mare pentru cei care adaptează, deoarece suportă cheltuieli suplimentare pentru a trece la unul dintre sistemele intensive, adică ei trebuie să înlăture sistemul spalier și să instaleze alți stâlpi, altă structură”.

Implementarea sistemelor intensive necesită investiții destul de mari, dar oferă o recoltă mult mai înaltă și de calitate superioară față de sistemele spalier, spune Andrei Botezatu.

„Într-un sistem obișnuit putem recolta de la 10-15 tone de struguri la hectar, pe când sistemul Pergola ne ajută să recoltăm 40-45 tone, adică de 3-4 ori mai mult, chiar dacă îngrijirea viei implică aceleași cheltuieli. Prin urmare, cheltuind aceleași resurse pentru întreținerea viei, producătorii pot obține recolte de 3 ori mai mari, ceea ce face ca sistemele intensive să fie economic viabile. Totodată, acestea necesită mai puține brațe de muncă, tratamente. Dacă e să facem un calcul simplu investiția necesară pentru 4 hectare de vie tradițională este mai mare decât investiția într-un hectar de Pergola, dar roada este aceiași”.

De menționat că sistemele intensive sunt viabile doar în cazul în care există posibilitatea de irigare.

Vedeți în tabelul de mai jos calculul realizat de specialiștii Proiectului APM privind investițiile necesare pentru implementarea sistemului Tendone/Pergola, schema 2,5 m x 2,5 m, 1 ha.

‹ adv ›

No

Articole investiționale

Total, USD

‹ adv ›

Total, MDL

1

Înființarea plantației

2 617

45 801

2

Sistemul de irigare

2 300

40 250

3

Sistemul de suport

25 047

438 321

3.1

Ancore cu bazete pe marginea perimetrului

4 249

74 356

3.2

Pari

11398

199 465

3.3

Sârmă zincată

4 900

85 750

3.4

Accesorii

500

8 750

3.5

Lucrări de instalare

4 000

70 000

 

TOTAL sistem Tendone de bază

29 964

524 372

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›