Actualitate

PSRM cere convocarea CMC în şedinţă extraordinară

Fracţiunea Partidului Socialiştilor cere convocarea Consiliului municipal Chişinău (CMC) în şedinţă extraordinară. Preşedintele fracţiunii, Ion Ceban, a declarat că sunt subiecte prioritare pe ordinea de zi, care nu pot fi lăsate pentru 3 septembrie, dată la care este anunţată şedinţă ordinară.

„Prima este situaţia cu înmatricularea în grădiniţele din municipiul Chişinău, pentru că e un dezastru acolo, sunt mii de copii care îşi aşteaptă rândul ca să fie înmatriculaţi, sunt locuri dar pentru aceasta se cere mită. Cea mai gravă problemă este legată de copiii de la 2 la 3 ani. Un om nu-şi poate da copilul la grădiniţa de lângă casă, dar acolo sunt înscrişi alţii din toată ţara. Ne dorim o analiză transparentă. De asemenea trebuie să se ţină cont de extinderea spaţiului locativ şi să se construiască noi grădiniţe”, a subliniat preşedintele fracţiunii PSRM.

O solicitare a socialiştilor este instituirea unui moratoriu pe o perioadă de o lună asupra tuturor construcţiilor. „Acum sunt zeci de construcţii problematice în municipiul Chişinău. Se fac construcţii la care se încalcă absolut toate normele, iar oamenii nu au habar de ceea ce se întâmplă. Cerem moratoriu pe o lună de zile, să fie creată o comisie de anchetă pentru a verifica cine a eliberat autorizaţiile de construcţie şi câte din ele sunt legale”, a subliniat Ion Ceban.

Prioritară socialiştii consideră şi problema majorării tarifelor. „În iarnă oamenii vor fi sufocaţi de facturi. Apa s-a solicitat să se scumpească cu 40%, primarul zice să se accepte cu 10%. Dar nu trebuie să fie un balansoar, trebuie să se facă un audit. Termoelectrica solicită majorarea cu 50%. Dacă acum căldura costă circa 1000 de lei pentru o gigacalorie, în iarnă va fi 1500, e o situaţie gravă. Propunerea noastră e să fie revizuite solicitările date şi să fie blocate majorările, să se efectueze auditul companiilor şi să găsim o formulă de compensare pentru pensionari şi familiile vulnerabile”, a subliniat consilierul.

Socialiştii propun ca liderii fracţiunilor să se întâlnească la mijlocul săptămânii viitoare şi să decidă convocarea CMC în şedinţă pentru sfârşitul săptămânii sau pentru cealaltă săptămână, dar cât mai curând posibil.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *