Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM. Cererea procurorului…

LIVE Ședința CSM. Cererea procurorului general de a cerceta penal doi judecători, amânată pentru ședința viitoare

????????????????????????????????????

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit în ședință pentru prima dată după 31 iulie 2018. De atunci, CSM-ul nu a avut programate ședințe ordinare. Conform agendei, publicate pe pagina web a instituției vor fi examinate 37 de subiecte de pe ordinea de zi. 

În ședința CSM, Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova va solicita acordul pentru pornirea urmăririi penale pe numele a doi judecători. Numele acestora nu au fost făcute publice.

Tot în această ședință va fi examinată o notă informativă a Inspecției Judiciare pe marginea gestionării Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor. Totodată, mai mulți judecători noi numiți în funcție vor depune jurământul, iar ulterior vor fi repartizați prin instanțe.

Ședința a început la ora 09.00.

UPDATE:

Ora 11.43: Cu privire la cererile unor judecători/candidaţi la funcţia de judecător de remitere a materialelor Colegiului de evaluare şi/sau Colegiului de selecţie și carieră şi Comisiei unice a INJ, pentru o eventuală promovare/numire în funcţie, din 24 de candidați, nu au fost acceptați: Casap Dorin, Baltă Ecaterina și Sârbu Sergiu, pe măsură că nu îndeplinesc cerințele necesare.

Ora 10.37: Potrivit raportorului, Serghei Țurcan, unii din candidații la admitere în cadrul Institutului Național al Justiției au prezentat cazierul juridic, în care era indicată inițierea unor dosare penale pe anumite fapte. Ulterior, faptele comise au fost recalificate din penale în contravenționale. În această situație, se pune întrebarea dacă persoanele respective pot sau nu fi admise în cadrul INJ. Demersul Institutului Național al Justiției, referitor la unele chestiuni ce țin de compatibilitatea candidaților la funcția de judecător va fi restituit INJ, deoarece nu ține de competența CSM.

Ora 10.31: Demersul vicepreşedintelui Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la cererea judecătorului Serghei Popovici privind achitarea unor plăţi va fi remisă către Judecătoria Comrat.

Ora 10.20: Perioada de testare a subsistemului informațional e-Dosar judiciar va fi extinsă în baza demersului ministrei justiției, Victoria Iftodi.

Ora 10.15: A fost acceptată cererea de demisie a membrului Colegiului disciplinar, Liliana Țurcan, pe motive personale.

Ora 10.07: Judecătorul Vasilii Hrapacov de la Judecătoria Comrat este propus președintelui R. Moldova pentru  numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Ora 09.44: Cu privire la Nota informativă a Inspecției judiciare, pe marginea verificării sesizărilor avocatului Lucian Rogac privind sancționarea disciplinară a judecătorului Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru: membrii CSM au decis ca Nota Informativă să fie transmisă Inspecției Judiciare pentru a fi examinată.

Ora 09.40:  Cu privire la Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la monitorizarea procesului de administrare a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor: în perioada ianuarie-mai 2018 s-au depistat erori de ordin tehnic, care au fost verificate. În urma verificării nu au fost depistate acțiuni de manipulare intenționată a Programului. Erorile au fost de ordin mecanic sau din „necunoaștere”. Membrii CSM au luat act de Nota informativă.

Ora 09.30: Din cauza că un judecător nu s-a prezentat la ședință „din motive obiective”, examinarea cererii procurorului general a fost amânată pentru ședința viitoare. Deși nu au fost făcute publice numele judecătorilor, conform unor surse, aceștia activează ambii la Judecătoria Cahul.

Ora 09.20: Cererea procurorului general de a cerceta penal doi judecători se va examina în ședință închisă.