(DOC) Motivul pentru care Procurorul General nu va participa la audierile parlamentare în cazul furtului miliardului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală a expediat un mesaj în adresa președintelui Parlamentului în care precizează că procurorul general și procuror-șef al Procuraturii Anticorupție „se află în imposibilitate de a da curs solicitării deputaților” de a se prezenta în plenul Parlamentului pe 4 octombrie în legătură cu audierile despre furtul miliardului. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Potrivit unui document publicat de TV8, Procuratura accentuează că deputații nu pot formula întrebări care conduc la amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală.

Procuratura mai precizează că potrivit constatărilor Curții Constituționale, „obligația de raportare a Procuraturii către organul legislativ nu poate să implice oferirea detaliilor despre cazurile individuale, totodată menționându-se că responsabilitatea Procuraturii în fața Parlamentului în cauze individuale, cu privire la decizii de urmărire sau neurmărire penală, este exclusă”.

În mesajul semnat de Eduard Harunjen se menționează că este însă posibilă audierea directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, care ar putea prezenta un raport cu date relevante despre activitatea Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale pe dimensiunea de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar.

După ce au existat mai multe încercări fără succes de a audia în Parlament situația cu privire la mersul anchetei în privința investigării furtului miliardului, în ședința din 27 septembrie a Parlamentului, la inițiativa Partidului Socialiștilor, deputații au votat audierea pe 4 octombrie a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, șefului Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, procurorului general, Eduard Harunjen și procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Sursa: tv8.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...