Cancerul mamar poate fi prevenit! În R.Moldova sunt înregistrate anual circa 1000 noi cazuri

În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Datele au fost anunțate în contextul în care în luna octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății,  pentru a atrage atenția populației privind prevenirea acestei maladii.

Astfel, Ministerul Sănătății și-a exprimat îngrijorarea că, acest numărul îmbolnăvirilor este în creștere, astfel încât, dacă în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri conform Registrului Național de Cancer.

Din păcate, aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie fiind de 50 ani.

„Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în  fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie”, a declarat MSMPS.

Femeilor  peste 35 de ani este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu IMSP Institutul Oncologic, pe parcursul lunii octombrie, vor desfășura un șir de activități de informare a populației, la nivel național, printre care:

în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic, vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi  va oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control.

consultații gratuite oferite de medicii mamologi, în perioada 8-12 octombrie, în mun.Bălți, mun. Cahul, mun. Comrat UTA Gagauzia, iar în săptămâna 15-19 octombrie, în  cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Rîșcani. Orarul consultațiilor fiind în zilele de luni până joi, în intervalul de ore 9.00- 14.00.

În cadrul instituțiilor de învățământ vor fi organizate seminare și  şedinţe informative, iar în cadrul instituțiilor medicale și sociale vor fi realizate campanii de informare și comunicare prin distribuirea materialelor informative și seminare.

Pentru informarea și conștientizarea importanței prevenirii cancerului  mamar, prin auto-examinare și control medical anual, clădirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi iluminată în roz, timp de o lună,  semn al luptei împotriva cancerului la sân.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.