Moldova.org recomandă / ZdG, Radio Europa Liberă, Recorder și PressOne

La finele fiecărei săptămâni, Moldova.org a decis să recomande cititorilor săi articole din presa locală sau românească, moldovenească care merită să fie citite.

Ziarul de Gardă: Final: Judecătorii şi procurorii NU sunt buni de plată

Curtea Supremă de Justiţie a pus punct final în toate dosarele în care mai mulţi judecători şi procurori au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Justiţiei, după ce statul a fost condamnat, în urma deciziilor luate de aceştia, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În toate dosarele, pretenţiile statului au fost respinse, astfel că niciun judecător şi niciun procuror de la care statul a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu va scoate vreun ban din buzunar.

În iunie 2018, ZdG a scris că CSJ a pus punct în şase dosare în care figurau judecători şi procurori. Între timp, instanţa supremă a finalizat examinarea ultimelor trei dosare aflate pe rol, în care a dat soluţii similare: a respins ca inadmisibile recursurile declarate de Ministerul Justiţiei (MJ), scrie ZdG.

Radio Europa Liberă: Nicolae Osmochescu: „S-au acumulat mai mult decât suficiente motive pentru a iniția procedura de impeachment”

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu declară într-un interviu pentru Radio Europa Liberă: „Dacă pornim strict de la conținutul, spiritul și buchea Constituției Republicii Moldova, Igor Dodon poate fi suspendat din funcția de președinte de atâtea ori de câte va fi nevoie, pentru că în Constituție nu este stipulat expres de câte ori poate fi suspendat președintele. Este stipulat că el poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcțiilor sale constituționale. Și este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcții pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcție de ministru”.

„De când dl Dodon este președinte al Republicii Moldova, el a încălcat de mai multe ori mai grav și mai serios, cu efecte mult mai negative, Constituția și s-au acumulat absolut suficiente sau mai mult decât suficiente motive și criterii pentru a iniția procedura de impeachment”, se arată în interviul acordat pentru Radio Europa Liberă.

Mold-stret.com: De ce în trimestrul II datoria externă a Moldova a scăzut cu peste 100 milioane dolari 

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a diminuat pe parcursul trimestrului II 2018 cu 108.43 milioane dolari (sau cu 1,5% față de trimestrul I 2018), în mare parte din cauza fluctuației cursului de schimb, constituind 7,08 miliarde de dolari la 30 iunie 2018.

Dacă însă comparăm cu finele anului 2017, atunci datoria externă brută a țării s-a majorat cu circa 115 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei precizează însă că datele pentru trimestrul I din anul 2018, au fost revizuite.

Datele BNM, relevă că saltul datoriei s-a datorat majorării semnificative a angajamentelor externe ale societăților nefinanciare, cât și ale sectorului privat. În același timp datoria externă publică și public garantată se menține la cota de circa două miliarde de dolari. Astfel datoria externă publică și public garantată a Republicii Moldova nu a depășit plafonul de 40% din PIB, fiind mai mic de 25%, scrie mold-street.com.

Recorder: Cum nu face PSD-ul campanie pentru „familia tradițională“

În Dâmbovița, județ în care o treime din locuitori au semnat pentru familia tradițională, politicienii și preoți se dau de ceasul morții să le reamintească oamenilor pentru ce au semnat și ce au de făcut mai departe. Se face campanie din sat în sat și se organizează întâniri în care cetățenii sunt îndemnați să iasă la vot și să apere valorile tradiționale.

Partidul Social Democrat e motorul acestui curent, deși premierul Viorica Dăncilă s-a jurat la Bruxelles că PSD nu se va implica în campania pentru referendum. Pe lângă primarii aflați în teritoriu, partidul trimite nume importante de la centru pentru a lua la pas localitățile și pentru a-i convinge pe oameni să meargă la urne în 6-7 octombrie.

Senatorul PSD Titus Corlățean i-a rugat pe oameni să meargă să voteze și i-a pus în gardă cu privire la un eventual eșec al referendumului. Lui i-a ținut isonul preotul comunei care a explicat, senin, că suma de 40 de milioane de euro achitată pentru organizarea referendumului este perfect rezonabilă, de vreme ce decontează eforturile de conservare a moralității românilor, scrie Recorder.ro.

PressOne: Academia SRI confirmă plagiatele generalului SRI Dumitru Dumbravă și al fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoară

Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea, au primit verdict de plagiat din partea instituției care, cu câțiva ani în urmă, le înmâna diplomele de “Doctor în Informații și Securitate Națională”.

Comisia de Etică a ANIMV a luat aceeași decizie și în cazul generalului SRI (r) Dumitru Dumbravă. În cazul acestuia însă, a fost nevoie de mai puțin de o lună după apariția în presă a articolului referitor la teza sa de doctorat.

Rapoartele care confirmă acuzațiile de plagiat privitoare la cei patru doctori ai ANIMV au fost validate la începutul lunii septembrie de rectorul Academiei, profesorul universitar Adrian Ivan.Tot el a făcut propunerea de retragere a titlului în toate cele patru cazuri și a dispus sesizarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Surse din Academia SRI susțin că, în curând, Comisia de Etică ar urma să emită încă aproximativ 20 de verdicte de plagiat, menționează pressone.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.