11:37:51 28.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE semnată la Chișinău: Statele GUAM cer asistență SEMNIFICATIVĂ și facilitarea procesului de integrare în UE

Politică 29.09.2018 15:30 Vizualizări1739 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE semnată la Chișinău: Statele GUAM cer asistență SEMNIFICATIVĂ și facilitarea procesului de integrare în UE


Adunarea Parlamentară GUAM și Adunarea Baltică solicită menținerea unei asistențe semnificative, specifice și adaptate din partea UE, dar și facilitarea procesului de integrare europeană a țărilor GUAM aspirantese.

Cerințele se conțin în declarația comună a celor două organizații semnate ieri la Chișinău, în cadrul celei de-a 11-a sesiuni a Adunării Parlamentare GUAM.

Participanții la sesiunea AP GUAM și-au exprimat preocuparea profundă în privința conflictelor armate/prelungite de pe teritoriile statelor GUAM, care subminează pacea, securitatea și stabilitatea regională și internațională. Documentul condamnă actele continue de agresiune armată împotriva statelor GUAM, încălcarea sistematică și gravă a drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Totodată, oficialii și-au reiterat suportul pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și inviolabilitatea hotarelor statelor GUAM, recunoscute la nivel internațional și pentru soluționarea pașnică a conflictelor, reiterând importanța menținerii subiectului conflictelor prelungite din statele GUAM și combaterii intervenției străine în procesele electorale în topul agendei internaționale.

Potrivit declarației, potențialul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică trebuie explorat pentru a promova cooperarea multilaterală în regiune și a contribui la crearea unei regiuni de pace, securitate, stabilitate și dezvoltare durabilă.

Documentul mai subliniază importanța strategică a asigurării interconectivității în domeniile transportului și energiei, contribuind la securitatea energetică și a transportului în Europa și oferind acces pentru noi piețe în Asia.

Declarația mai relevă importanța promovării comerțului, investițiilor și contactelor dintre întreprinderi. În context, participanții la sesiunea AP GUAM au salutat implementarea inițiativelor emblematice ale GUAM – Conceptul Coridorului de Transport și Acordul pentru înființarea zonei de liber schimb dintre statele membre GUAM, care au drept scop sporirea atractivității regiunii pentru tranzit, comerț și investiții.

Reprezentanții statelor membre ale GUAM au convenit să acorde o atenție deosebită schimburilor culturale, educației, sportului și turismului, științei și inovării, precum și implicării tinerilor, precum și să contracareze terorismul, extremismul violent și separatismul, să combată crima organizată transnațională, traficul ilicit de droguri și ființe umane, să asigure securitatea cibernetică.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md