Pavel Filip la tribuna ONU: Facem apel la Federația Rusă să reînceapă fără întârziere retragerea forțelor militare

Premierul Pavel Filip a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul s-a referit și la exercițiile militare efectuate de trupele GOTR, (care staționează ilegal în țara noastră), împreună cu structurile paramilitare neconstituționale.

„Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 și întru respectarea obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU”, a declarat premierul.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au co-autorat și au susținut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Adunarea Generală a declarat, fără echivocuri, că neconformarea Federației Ruse cu normele dreptului internațional și Carta ONU a condus la violarea fățișă a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și, în consecință, ea trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare”, a accentuat prim-ministrul.

Șeful Guvernului a salutat și înscrierea în agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menținerea acestui subiect în atenția comunității internaționale.

Premierul a menționat că exercițiile militare comune ale Grupului Operațional de Forțe Ruse, staționat ilegal pe teritoriul țării noastre, cu structurile paramilitare neconstituționale reprezintă o violare continuă a “Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document care conține un angajament expres al Federației Ruse privind asigurarea strictă a „neutralității forțelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul susține că retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de reintegrare a țării.

„În pofida dificultăților care frânează procesul de reglementare, autoritățile de la Chișinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluție politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a subliniat prim-ministrul.

Pavel Filip a vorbit și despre eforturile țării noastre pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În acest sens, a fost elaborată Strategia de dezvoltare „Moldova 2030”, aliniată la angajamentele internaționale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE. „Prin alinierea la principiile și standardele europene, prin armonizarea legislației naționale cu cea europeană, ne propunem să aducem țara mai aproape de UE și să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis șeful Guvernului.

Premierul Pavel Filip a susținut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.