‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRăspândirea intenționată a bolilor la animale sau plante va fi pedepsită penal

Răspândirea intenționată a bolilor la animale sau plante va fi pedepsită penal

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Faptele săvârșite cu intenție, care conduc la răspândirea unei boli infectocontagioase la animale sau plante, vor fi sancționate penal.

Astfel, persoana responsabilă riscă amendă cuprinsă între 27500 şi 42500 de lei sau chiar închisoare de la unu la trei ani. Pedepsele devin şi mai drastice în cazul persoanelor juridice sau dacă aceeași faptă se soldează cu îmbolnăvirea în masă a animalelor sau a plantelor. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Penal, elaborat de către Ministerul Justiției, transmite IPN, citat de deschide.md.

Potrivit proiectului, pentru răspândirea unei boli infectocontagioase la animale sau plante, persoana juridică se propune a fi sancționată cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Aceeași faptă care s-a soldată cu îmbolnăvirea în masă a animalelor sau plantelor sau cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari se va considera situație agravantă. În acest caz, pentru persoanele fizice se propune stabilirea unei pedepse sub formă de amendă în mărime de la 32 500 la 57 500 de lei  sau închisoare de la trei la cinci ani. Pentru persoana juridică – amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Potrivit autorităților, dacă în anul 2016 au fost înregistrate doar două focare de pestă, în 2017 – șapte, atunci în 2018, până la 21 septembrie, au fost deja înregistrate 23 de focare de pestă. S-a constatat că principala cale a infectării porcilor sunt produsele alimentare introduse fraudulos în țară cu bagajele călătorilor.

Autorii proiectului precizează că un caz relevant este și apariția focarului de pestă în satul Mereni, raionul Anenii Noi, cauzat de ignoranța cetățenilor, care au provocat apariția bolii prin produse infectate aduse din Ucraina. Pentru eradicarea focarului din Mereni s-au cheltuit peste 205 mii de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›