O companie americană, dispusă să investească în infrastructura Serviciului Vamal

Infrastructura Serviciului Vamal și procesele de scanare la punctele de trecere vor fi modernizate. O companie americană s-a arătat interesată să investească în acest sector.

Investitorul străin intenționează să modernizeze procesele de scanare, fapt care va contribui la sporirea operațiunilor de import/export și la reducerea fenomenului contrabandei, informează Guvernul, fără a preciza numele companiei.

Aspecte ale realizării proiectului au fost discutate la New York, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu directorul pentru dezvoltarea proiectelor internaționale din cadrul companiei americane.

Investitorul străin își propune să dezvolte infrastructura de scanare în toate cele 10 posturi vamale din Republica Moldova, cu posibilitatea de scanare până la 100% atât pe ieșire, cât și pe intrare, pe toate categoriile de unități de transport și bunuri care sunt transportate prin frontiera de stat.

Actualmente, Serviciul Vamal poate scana maxim 50% din autocamioanele care ies din țară și până la 1% din autobuzele, microbuze și mașini. Gradul scăzut de scanare se explică prin lipsa infrastructurii necesare.

Compania americană este specializată în elaborarea, dezvoltarea și implementarea soluțiilor moderne pentru inspecția mărfurilor, integrarea scanerelor pentru partajarea informațiilor și analiza la distanță a imaginilor obținute de pe scanner.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.