12:57:28 29.03.2024
Stiri

Autoritățile prezintă primele SOLUȚII pentru țăranii care NU au unde să-și comercializeze strugurii

Economie 27.09.2018 16:20 Vizualizări1842 Autor: Ziarul National
Autoritățile prezintă primele SOLUȚII pentru țăranii care NU au unde să-și comercializeze strugurii


Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, dar și cei ai Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) s-au întrunit astăzi într-o ședință pentru a identifica soluții menite să ajute țăranii din R. Moldova ca să nu rămână cu strugurii pe deal.

Cei prezenți la ședință au constatat că în acest an se înregistrează o supraproducție de struguri de masă și struguri tehnici, iar faptul că sezonul vinificației a început cu 10-15 zile mai devreme nu a oferit posibilitate procesatorilor să asigure condiții de a primi și prelucra cantități mari de astfel de producție.

Printre soluțiile identificate în cadrul ședinței de numără colectarea și prelucrarea strugurilor, prin distilarea de criză. Adică, producătorii mici sunt îndemnați să-și ducă producția la procesatorii de struguri, ca aceasta să fie prelucrată și depozitată pentru a putea fi vândută ulterior.

Acest lucru va fi posibil printr-un ordin al MADRM, care urmează să efectueze o analiză detaliată a capacităților de stocare și a volumului de struguri care urmează să iasă pe piață.

De asemenea, a fost lansată ideea cooptării în procesul de recoltare a strugurilor a elevilor, ca pe timpuri, dar și de a oferi credite preferențiale țăranilor pentru ca aceștia să poată culege și transporta strugurii, în caz de necesitate.

„Vom depune tot efortul pentru ca să găsim pârghiile necesare și să acordăm suportul necesar în identificarea piețelor de desfacere pentru fiecare antreprenor. De asemenea, discutăm câteva soluții, unele dintre ele pe termen lung. Suntem în perioada negocierilor Acordului de Liber Schimb cu China, contăm pe realizarea unor volume mari de producție către această destinație”, a spus la ședință ministrul Chiril Gaburici citat de un comunicat de presă al ministerului pe care îl conduce.

Ministrul de la Agricultură, Nicolae Ciubuc, i-a asigurat pe producătorii și procesatorii de struguri din R. Moldova că se va veni cu soluții concrete la problema recoltei de struguri.

De menționat că, în perioada ianuarie – iunie 2018, R. Moldova a exportat struguri în suma de 9,9 milioane de dolari, fiind în creștere cu 32,1% comparativ cu 6 luni ale anului 2017. R. Moldova furnizează struguri în România, având o pondere de 51,9% din total export de struguri (în sumă de 3,5 mln. dolari), Rusia – 35% (3,5 mln. dolari), Belarus – 3,7% (0,37 mln. dolari).

Pentru exportul în UE, R. Moldova beneficiază de contingentul tarifar de export de 10 000 de tone anual de struguri. Pentru anul curent, contingentul tarifar a fost valorificat în proporție de 60% sau 5 950 de tone.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md