VIDEO: Dreptul la replică în mass-media / prezentarea materialelor de conflict

Un material jurnalistic în care se relatează despre un conflict sau se aduc acuzații unei persoane poate fi calitativ doar dacă în el este inserată și opinia celui acuzat. Fiecare parte implicată are propriile argumente și propria opinie asupra celor întâmplate, iar aceste opinii trebuie să se regăsească în produsul jurnalistic.  

Ludmila Andronic, membră a Consiliului den Presă: ”În cazul unor materiale jurnalistice, care relatează despre anumite conflicte este obligatoriu ca să fie solicitată replica tuturor părților care sunt vizate. Și pentru a asigura acest lucru, jurnalistul trebuie să depună maxim efort ca să găsească persoanele vizate, în special cele care sunt prezentate într-un aspect negativ și să obțină opinia acestora cu privire la faptele relatate. Desigur că sunt cazuri când persoanele vizate categoric nu doresc să vorbească sau nu sunt de găsit, atunci se acceptă lipsa acestora, dar cititorii trebuie să știe că orice material care conține un conflict, dar nu conține opiniile tuturor părților este unul trunchiat și doar pe jumătate adevărat. ”

Nu acceptați știri făcute pe jumătate! Dacă ați fost vizat în materiale jurnalistice și nu vi s-a respectat dreptul la replică, puteți cere redacției să vă publice opinia sau depuneți o plângere la Consiliul de Presă. Cereți-le jurnaliștilor știri formulate corect!

 Spot realizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetăţenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.