18:10:28 18.04.2024
Stiri

Spicherul Candu l-a DAT AFARĂ de la ședința Parlamentului pe consilierul prezidenția al lui Igor Dodon: „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”

Politică 27.09.2018 10:37 Vizualizări9584 Autor: Ziarul National
Spicherul Candu l-a DAT AFARĂ de la ședința Parlamentului pe consilierul prezidenția al lui Igor Dodon: „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”


Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului.

„Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a transmis Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, nu „a ataca pe cineva”.

Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua de licee „Orizont”, dând vina pe Vladimir Voronin și pe liberali, care „au delegat vicedirector la Serviciul de Informații și Securitate”, că ar purta „responsabilitatea” pentru operațiunea de expulzare a profesorilor turci.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, și-a argumentat propunerea prin faptul că explicațiile organelor de drept „au fost de ochii lumii”, mai ales că o parte din persoanele expulate solicitase azil politic în R. Moldova. Ghimpu a sugerat că în acest caz ar fi fost „o înțelegere între președintele vostru și Recep Erdogan” și de aceea ar fi necesar de a vedea dacă au fost respectate procedurile de expluzare a profesorilor turci.

Socialistul Vlad Bătrâncea a sărit în apărarea lui Dodon, afirmând că acestuia i-au fost luate „toate atribuțiile” și nu ar fost implicat în acest caz.

Ghimpu a revenit și a spus că nu l-a avut în vedere pe Dodon, ci pe Vlad Plahotniuc.

„Domnul Plahotniuc nu este aici pentru a văda o replică, dar o să v-o dea”, a spus Candu, ceea ce a stârnit hohote de râs din partea deputaților.

La subiect a luat cuvântul și liderul comuniștilor Vladimir Voronin, care a spus că cetățenia R. Moldova „trebuie acordată, fără a lua în seamă pe cineva, așa cum i-au luat cetățenia lui Traian Băsescu”. Voronin vorbește despre „interese meschine” în cazul expulzării profesorilor turci - „unul vrea să-și repare clădirea, altul cu alte interese”.

Și liberal-democrații au susținut inițiativa, dar aceasta a acumulat numai 44 de voturi din partea deputaților și, prin urmare, formarea unei comisii de anchetă în cazul profesorilor turci expulzați a fost respinsă.

Așteptându-se la o asemenea decizie, Mihai Ghimpu a mai făcut o propunere - audierea în Parlament a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și a șefei Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, la același subiect. Și această inițiativă a fost respinsă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md