/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Tortura după gratii, la ordinea zilei? Comitetul ONU a subliniat problema suprapopulării în penitenciarele din țară

missing
26 septembrie 2018, ora 19:11

„În primul rând condițiile de detenție. În celulă este umiditate ridicată. Bolile respiratorii sunt la ordinea zilei. În ce privește alimentarea în locurile de detenție la fel nu este cea care ar fi trebuit să fie conform standardelor”, Cristina Pereteatcu, director executiv „Amnesty International Moldova”.

Situația este îngrijorătoare și mai ales în domeniul asistenței medicale în sistemul penitenciar pentru că iarăși, binecunoscutul penitenciar numărul 16, care este penitenciar spital nu este acreditat de ministerul sănătății. Cât la nivel birocratic se fac astfel de reforme, în acest penitenciar decedează oameni care au familii”, Vadim Vieru, avocat „Promo-LEX”.

În același timp, despre agravarea situației în penitenciare vorbesc și reprezentanții oficiului Avocatul Poporului.

Dacă anul trecut oficiul a recepționat undeva la 800 de cereri din locurile de detenție, preponderant din instituțiile penitenciare în care se invocau condiții rele de detenție, lipsa asistenței medicale sau insuficiența asistenței medicale. Acum, în prima jumătate a anului avem peste 400 de cereri ceea ce demonstrează în continuare o tendință îngrijorătoare”, Alexandru Zubco, șef direcția Prevenirea Torturii la Oficiul Avocatului Poporului.

Acum un an, comitetul ONU împotriva torturii a venit cu peste 50 de recomandări pentru combaterea torturii din penitenciare și din alte instituții din toată țara. Totuși, nici până astăzi, majoritatea problemelor semnalate nu au fost soluționate.

Din păcate, potrivit comitetului mai există provocări la capitolul tortură și tratamente inumane și degradante în Republica Moldova. Comitetul a subliniat problema suprapopulării în penitenciare. Faptul că persoanele sunt deținute de regulă sunt deținute în condiții inumane și degradante. În special s-a făcut referire la penitenciarul numărul 13”, Olesea Perean, director de Programe, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

Pe de altă parte, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor spune, că de fapt, situația în penitenciarul 13 s-a îmbunătățit, iar problema cu spitalul va fi soluționată.

Dacă în medie în penitenciarul 13 aveam 1200-1300 de persoane astăzi avem 853 de persoane. La întrebarea de ce în recomandarea ce ține de transferul responsabilității serviciilor medicale din penitenciare către ministerul sănătății, acesta este parte atât a programului Guvernului cât și planului strategiei de dezvoltare”, Vladimir Cojocaru, șef direcție Generală Management Instituțional „ANP”.

Potrivit Procuraturii Generale, doar în primele 6 luni ale anului curent au fost depuse 332 de sesizări privind tortura din închisori și diferite instituții ale statului. Porcurorii au intentat 49 de dosare penale. Potrivit ONU, Republica Moldova trebuie să prezinte comitetului, până pe 6 decembrie curent, un raport provizoriu despre implementarea celor 50 de recomandări. Printre acestea se numără și decesul lui Andrei Braguța, tânăr care și-a pierdut viața în penitenciarul 13, la câteva săptămâni după ce fusese reținut de poliție. În acest caz, dosarul se află la final.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram