O mămică din sudul țării s-a adresat la medicul de familie abia după cei șase copii ai săi s-au îmbolnăvit de rujeolă!

O mămică din în satul Copceac, raionul Ceadîr – Lunga, s-a adresat la medicul de familie abia după cei șase copii ai săi s-au îmbolnăvit de rujeolă. Deși primul copil s-a îmbolnăvit pe 12 septembrie, mămica a apelat la medicul de familie abia pe 23 septembrie, când și ceilalți copii ai săi au contactat boala.

În urma anchetării epidemiologice s-a constatat că primul caz de boală s-a înregistrat la un copil, a.n. 2008, care s-a îmbolnăvit pe data de 12 septembrie, având febră 38 0C, iar ulterior au apărut erupții cutanate, dar mama nu s-a adresat la medicul de familie.

Pe data de 18 septembrie, alt copil din familie, a.n. 2009 a avut febră și erupții cutanante, iar mama la fel nu s-a adresat după asistență medicală. Pe data de 20 septembrie la alți doi copii din familia respectivă (de 2 și 3 ani) au apărut semne de boală, dar mama nici atunci nu s-a adresat la medic de familie.

Pe data de 21 și 22 septembrie alți doi copii. de 2 și 7 ani, au contactat boala. Doar pe 23 septembrie, mama s-a adresat la medicul de familie și cinci dintre copii au fost spitalizați în secția de boli infecțioase al Spitalului Raional Ceadîr – Lunga.

Ancheta epidemiologică a arătat că micuții bolnavi nu sunt vaccinați și nu frecventează instituțiile de învățământ.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă și solicită tuturor părinților care observă semne de boală la copii să se adreseze imediat la medicul de familie.

Rujeola este o boală periculoasă și contagioasă, un bolnav poate infecta 18 persoane. Fiecare persoană poartă responsabilitate față de cei care îi înconjoară.

Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accentuează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a fi protejată de bolile transmisibile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.