Silvia Radu și Nicolae Ciubuc au depus jurământul de numire în funcții. Noii miniștri și-au exprimat regretul că s-a ajuns la suspendarea președintelui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Silvia Radu și Nicolae Ciubuc au depus azi jurământul de învestire în funcțiile de ministru al Sănătății și cel al Agriculturii, în prezența lui Andrian Candu, care a exercitat în cadrul ceremoniei atribuțiile de „președinte interimar”, dar și a premierului Pavel Filip. După ceremonia oficială, ambii miniștri și-au exprimat regretul că președintele țării a refuzat să semneze decretele de numire a lor în funcție și s-a ajuns la situația în care să fie suspendat temporar din funcție.

„Domnul Dodon a încercat să ne arate puțin mușchii ca să nu zică lumea că este un președinte de decor, dar sunt convinsă că aportul meu la acest minister este necesar”, a menționat Silvia Radu întrebată de ce șeful statului a refuzat să semneze numirea sa în funcție.

Cât ține de declarația anterioară precum că nu este interesată de preluarea unei funcții ministeriale, noul ministru al Sănătății a menționat că premierul Pavel Filip a invitat-o la Guvern, i-a propus această funcție și i-a explicat viziunea lui. „Nu îmi doream să intru în Guvern, dar dumnealui m-a rugat și m-a convins. Așa cum v-am zis, a doua zi am fost împreună cu Pavel Filip la partid și am vorbit și cu domnul Plahotnniuc. Domnul Filip a spus că îmi oferă libertatea și sprijinul necesar. Cred că nu sunt nici primul, nici ultimul ministru care preia un minister fără a activa în domeniu. Există exemple în Europa, care sunt cu rezultate destul de importante”, a mai spus Silvia Radu.

Noul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc și-a exprimat regretul că Igor Dodon a ajuns la concluzia că ar exista suspiciuni privind integritatea sa. „Consider că părerea domnului președinte este una subiectivă și politică, aș prefera mai mult să avem probe vizavi de constatările lui”, a opinat Ciubuc.

Și „președintele interimar” Andrian Candu și-a exprimat regretul față de „cele ce se întâmplă astăzi”, însă a precizat că „nimeni nu este mai presus de lege și toți trebuie să respectăm Constituția”. „În cazul în care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a decis că nu respectă legea, atunci bineînțeles sunt mecanisme pentru a impune respectarea ei. Îmi pare foarte rău și regret o astfel de atitudine, pentru că fiecare instituție, fiecare exponent al instituției, fiecare demnitar în stat trebuie să respecte legea și să-și desfășoare activitatea în baza competențelor”, a declarat Andrian Candu.

Cu referire la cei doi miniștri nou-numiți, Candu a spus că „fiecare din cei doi miniștri au excelat și au avut performanțe într-un anumit domeniu”. „Domeniile care urmează să activați sunt foarte complexe. Fiecare minister are în portofoliu câteva domenii, ambele fiind foarte importante pentru Republica Moldova, dar în mod special pentru cetățenii ei”, a conchis Candu.

Nu în ultimul rând, premierul Pavel Filip a spus că prin numirea celor doi „fortificăm echipa guvernamentală”, iar aceștia practic nu au timp pentru a se bucura, pentru că „nu mai avem mult timp până la alegerile parlamentare și trebuie să reușim și alte reforme care nu le-am reușit până acum”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...