Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Leul moldovenesc va fi acceptat…

Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România

Foto: seenews.com

Două bănci licențiate din România vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldovenești (MDL) contra lei românești (RON), precum și serviciul de transferuri bancare în lei moldovenești.

Serviciul de schimb valutar MDL/RON va fi disponibil începând cu 1 octombrie 2018 la sucursalele și ghișeele Băncii Comerciale Române și Bancii Transilvania din principalele orașe din România. Potrivit unui comunicat emis de Banca Națională a Moldovei, acest proiect va simplifica viața cetățenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România, precum și a călătorilor din ambele țări.

„Acceptarea pe scară largă a leului moldovenesc pentru schimb valutar în afara granițelor Republicii Moldova este o premieră și reprezintă un pas suplimentar spre fortificarea credibilității și convertibilității monedei naționale”, se precizează în comunicatul BNM.

România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile și 14% în importurile moldovenești în prima jumătate a anului. În domeniul turismului, România este a treia destinație a moldovenilor cu circa 15% din călătorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetățenii români au reprezentat 20% din toți turiștii care au vizitat Republica Moldova în aceeași perioadă, plasând România pe primul loc printre țările de origine ale vizitatorilor străini.