(foto) Cunoaște o grădiniță specială chiar și pentru Danemarca: „Îi lăsăm să se murdărească. Cu cât mai mult, cu atât mai bine”

jocul cu lazile

De acest principiu se conduce grădinița „Børnehuset udeliv” (google ar traduce denumirea în felul următor Casă, Copii și Afară), din orașul danez Tønder. Astfel, educatorii pun accentul în primul rând pe activitățile în aer liber, care includ nu doar tradiționala joacă în nisip, dar și chiar camping și treceri prin obstacole. Totul, la temperaturi la care „omologii” lor moldoveni ar sta înveliți în 3 plapume și cel puțin două rânduri de haine.

Program pilot a dorit lansarea unui nou concept de educație preșcolară, grădinița devenind un model pentru celelalte instituții preșcolare din țară.

„În primul rând este o instituție privată, fapt care ne-ar permite să avem abordări mai originale în educația copiilor. Noi iubim natura de exemplu, iar anume contactul cu ea îi face pe copii mai puternici”, explică Helle Aajker Hansen, directoarea grădiniței.

Helle Aajker Hansen

Este evident, potrivit acesteia că micuții nu sunt antrenați în regim de spartan de la 0 ani. Aceștia fac excepții de la programele „outdoor” când vremea este mai rea. Deși afară erau în jur de 11 grade, aparent pentru Danemarca asta nu este o temperatură rece.

ce avem aici

somnul la natura

„Câteodată suntem întrebați de oamenii din Estul Europei, dacă copiii nu se îmbolnăvesc când ies afară. Ei bine, ei o fac și când sunt în interior, dar petrecând mai mult timp afară, aceștia își întăresc imunitatea”, a mai spus aceasta.

Grădinița este totuși destul de populară, iar potrivit părinților, trebuie să aștepți mai bine de un an pentru ca să prinzi un loc la această instituție.

„Pe scurt, îi lăsăm să se murdărească. Alte grădinițe preferă activități la masă, noi însă îi lăsăm să se murdărească. Cu cât mai mult, cu atât mai bine”, a menționat Hansen.

curs

helle 2

uf

Potrivit directoarei, copiii nu sunt încurajați să se joace cu tableta sau cu dispozitive electronice. Deși, aparent instituția pare să fie un pic „vintage”, de fapt, aceasta are la bază un soft personalizat electronic ce contabilizează prezența și absența micuților, iar părinții și profesorii pot afla mai multe detalii despre situația la zi cu doar o atingere a ecranului.

tableta

IMG_20180924_101758

IMG_20180924_093910

Mai multe imagini de pe pagina oficială a grădiniței, pe facebook:

Vizita a fost făcută în cadrul proiectului „Colaborarea nordică în Moldova”, unde se studiază limbile nordice prin intermediul limbii engleze.

Cursurile se desfășoară pentru limbile daneză, finlandeză, norvegiană și suedeză. În cadrul studierii limbii nordice, cursantul are și ore de istorie, geografie și cultura țărilor nordice.

Informații suplimentare despre cum te poți înscrie la un astfel de curs poți afla la:

# adresa de e-mail: [email protected];
# telefon: 079106070, 079553575.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente