Schemele de corupţie din educaţie: De la începutul anului, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul CNA

Cei cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, reţinuţi vineri, vor fi cercetaţi în stare de libertate. Aceasta după ce toţi şi-au recunoscut vina pentru primirea de recompense ilicite de la studenţi.

În procesul documentării, ofiţerii CNA și procurorii anticorupție au stabilit că profesorii ar fi primit remunerări ilicite de la discipoli pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline.

Potrivit informaţiilor acumulate, cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților, care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Astfel, pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 și 1400 de lei.

Aceasta nu este singura schemă de corupţie, documentată de CNA în sistemul educaţiei.

Acum câteva luni, o reţea similară de estorcare de bani de la studenţi a fost identificată în cadrul Academiei de Studii Economice (ASEM). În acest dosar, procurorii au pus sub învinuire 60 de persoane dintre care 57 de profesori.

Potrivit materialelor cauzei, cadrele didactice, împreună cu câţiva intermediari, pretindeau şi primeau de la studenţi diferite sume de bani pentru lichidarea restanţelor, pentru examene de promovare, pentru teze de licenţă etc.

În anul 2018, pe lângă alte domenii sociale, Centrul Naţional Anticorupţie şi-a declarat prioritare trei domenii în care îşi va spori prezenţa pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

Pe parcursul a 9 luni ale anului curent, CNA a mai documentat acte de corupţie şi în domeniul transportului, administraţiei publice locale, în sfera de prestare a serviciilor, medicină şi alte domenii unde cetăţenii sunt cel mai frecvent condiţionaţi să dea mită.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.