Istorii de „#subogheal”: Ioan nu s-a simțit niciodată confortabil în sexul în care s-a născut. În blugi și cămăși se simte mai liber

42225084_940542829471860_1015281752823824384_o

Campania socială lansată de Centrul de Informații GENDERDOC-M, #subogheal, are scopul de a relata oamenilor cât este de absurdă sintagma „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”, pe care o spun când este vorba de relațiile homosexuale. În acest sens, GENDERDOC-M publică istorii persoanelor LGBT care povestesc cum trăiesc cu „oghealul în cap” ani la rând.

În această serie de istorii veți cunoaște istoria unei mame care a pierdut relația cu prietenii și familia din cauza că fiul ei mai mic este homosexual. Totodată, veți afla cum e să trăiești în două pieli, una dintre care nu ți se potrivește.

Eleonora are 55 de ani. E medic de familie, mamă, bunică.

De câțiva ani Eleonora simte cum viața ei s-a adunat și s-a făcut boț. Rudele o invită tot mai rar la evenimentele de familie, vecinii o salută cu jumătate de gură, colegii evită discuțiile despre copii.

De când în orășelul lor s-a aflat că feciorul mai mic al doamnei e homosexual, Eleonora s-a învățat să vorbească despre vreme și sănătate în mii de feluri.

Eleonorei i-au trebuit câțiva ani să se împace cu orientarea sexuală a fiului ei și nu din cauză că nu l-ar fi acceptat oricum, ci de aceea că știa cât de multe se vor schimba în viața familiei lor într-o comunitate atât de mică, când se va afla că unul din membrii ei este altfel.

Eleonora nu prea a avut de ales. Ea a acceptat stilul de viață #subogheal. Pe feciorul său, însă, vrea să-l știe în libertate, respirând din plin.

Ioan are 18 ani. La vară absolvă liceul.

Ioan poartă cămăși în carouri, blugi slims și converși. După ce ia BAC-ul, vrea să dea la Medicină. E sigur că are șanse. Ioan se vede cardiochirurg și când spune că vrea să salveze vieți, e foarte serios.

Viața lui Ioan ar fi putut fi aproape banală, așa cum sunt viețile a mii de adolescenți din Moldova. Ioan, însă, e Ioana în certificatul de naștere, în buletinul de identitate, în registrul liceului, iar faptul că el nu s-a simțit niciodată confortabil în sexul în care s-a născut, nu înseamnă mare lucrul pentru majoritatea oamenilor care îl înconjoară.

Ioan trăiește #subogheal, ca în a doua sa piele. Unii îi spun că doar nu e atât de greu să te abții în spațiul public de la fantezii, să fii așa cum ești scris în acte, să nu creezi stări tensionate, să nu incomodezi oamenii, să porți uniforma pentru fete pentru că în condica școlii ești fată, să nu ceri imposibilul…

Dar oare este imposibil să accepți un om cu identitatea în care el se simte cel mai bine? Ioan nu își va schimba pentru nimic în lume pantalonii și tratamentul hormonal pe confortul de a nu fi supus hărțuirilor. Asta ar însemna să renunțe la sine.

Aici puteți citi și alte istorii.

Când a împlinit 18 ani, le-am spus părinților că sunt gay, iar acum evită să vorbească despre dragostea mea”

Lia este o lesbiană și are un plan. Să reziste până la 18 ani

Marina este mama a doi adolescenți pe care nu îi poate vedea, pentru că iubește altă femeie

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente