Un grup de deputați PDM cer Curții Constituționale suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon este la un pas de cea de-a patra suspendare temporară din funcție, după ce a refuzat în mod repetat să numească în funcția de miniștri cele două candidaturi în cadrul Guvernului Filip.

Un grup de deputați ai Partidului Democrat a depus, astăzi, la Curtea Constituțională o sesizare în care cer „constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova, în vederea depășirii blocajului constituțional generat de acesta prin refuzul deliberat de a executa obligația constituțională de numire în funcție a unor membri ai Guvernului”.

Igor Dodon a anunțat joi că nu va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri propuși de PDM. El a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a declarat că va insista asupra celor două candidaturi. Pavel Filip a spus că președintele dă dovadă că nu respectă Constituția, iar neglijarea prevederilor constituționale nu este tocmai cea mai bună metodă.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.