/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Povestea Mariei Tulbure care a devenit voluntară în proiectul „Bunicii Grijulii”

missing
20 septembrie 2018, ora 19:44

E frig? Un pic, așa-i? Ei, lasă. Mai grămăjoară. De mânuță fetele, ca să se încălzească mânuțele. Haideți, încetișor, așa, atent, atent.

Maria Tulbure se trezește dis-de-dimineață, în fiecare săptămână, pentru a ajunge din Zâmbreni la Ialoveni, acolo unde face voluntariat. Femeia are 62 de ani și, de câteva luni, se numără printre „bunicii grijulii”, care însoțesc elevii în drum spre școală.

Niciodată nu m-am gândit că nu vreau să lucrez, acest lucru, din contra mă înviorează. Cândva, mai mulți copii mergeau cu telefonul la ureche sau vorbeau, acum mai mulți privesc înainte sau la dreapta și stânga, atunci când traversează strada”, Maria Tulbure, voluntară „Bunicii Grijulii”

Voluntara spune că, în ultima perioadă, șoferii au devenit mai atenți și mai amabili.

De mai multe ori, de fapt, vezi zâmbetul pe buze sau, cel puțin, a dispărut nemulțumirea că este oprit din drum. Așa, mai zâmbim, mai facem din ochi”, Maria Tulbure, voluntară „Bunicii Grijulii”

În cealaltă parte a zilei, Maria Tulbure activează în calitate de director adjunct în liceul din Zâmbreni, fiind profesoară de limbă și literatură română.

-Ce ți-a zis bunica să faci la școală?
-Să fiu bravo. Bravo, să fii și la trecere, bravo.

Nea Vasile este și el un bunic grijuliu în Ialoveni. A activat mai mult de 30 de ani în poliție. Dimineața, înainte de a merge la actualul loc de muncă, bărbatul însoțește elevii pe trecerile de pietoni.

Avem o bucurie ca să-i petrecem dimineața pe trecerea de pietoni. Ar trebui ca fiecare bunic să aibă grijă ca nepoții să fie sănătoși”, Vasile Merlă, voluntar „Bunicii Grijulii”

Și Ion Taban, inginer la teatrului „Satiricus” din Chișinău, face voluntariat zilnic. Bărbatul are două nepoțele și , după ce le însoțește la școală, ajută și alți copii să traverseze strada.

„Este o necesitate. Părinții, acum, sunt grăbiți dimineața. În fiecare dimineață, cu polițiștii de sector trecem copilașii pe stradă, petrecem la școală. Suntem aici de la ora 8”, Ion Taban, voluntar „Bunicii Grijulii”

„Bunicii grijulii” au făcut ore de circulație rutieră, alături de elevii din liceul „Petru Ștefănucă”, pe un teren special amenajat cu indicatoare.

Suntem foarte bucuroși că nu doar elevii la orele din instituție studiază aici regulile de circulație. Platoul este folosit și de vecinii noștri, în mare parte de copiii de la grădinița „Licurici”.”, Vera Balan, directorul Liceului„Petru Ștefănucă”

Administratorii liceelor spun că această activitate este foarte necesară.

Suntem lângă stradă și, evident, că numărul mare de copii pe care îl avem în liceu. Ei trebuiesc ordonați”, Valentina Sacara, directorul Liceului „Andrei Vartic”

Bunicii grijulii sunt ajutați de un grup de adolescenți voluntari.
SINCRON: IANA CARACUIAN, ELEVĂ ÎN CLASA IX-B LICEUL „ANDREI VARTIC” IALOVENI

„Munca noastră cu mult s-a ușurat, pentru că o parte din responsabilitățile noastre le au bunicii grijulii.”

Echipa bunicilor grijuliu constituie 1500 de voluntari. Pentru a acoperi toate intersecțiile în apropiere de instituțiile avem nevoie de 5000 de voluntari. Acest proiect a fost adus din Italia”, Victoria Aton, Vice-Președinte Asociației Oștești „Bunici Grijulii”

Bunicii grijulii, pentru implicarea lor în acest proiect, primesc carduri de reducere la diferite magazine, farmacii și abonamentele fixe la telefon. În funcție de rezultatele obținute, bătrânii vor primi foi de odihnă la stațiunile balneo-sanitare din Moldova.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov, Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram