Inițiativă IGP: Câte o jucărie pentru fiecare copil care este victimă ale conflictelor, incidentelor violente și accidentelor

jucarie
Foto: www.nationalmuseum.md

Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, a venit cu o inițiativă pe care vrea să o pună în practică – să ofere câte o jucărie pentru fiecare copil care devine victimă.

„Copiii sunt deseori victime ale conflictelor, incidentelor violente și accidentelor!

În medie, în Europa, cel puțin un copil din zece este victima unei forme de violență, conform unui studiu realizat de UNICEF. Și în țara noastră avem suficiente incidente, accidente, contravenții sau infracțiuni cu implicarea copiilor.

Cifrele sunt îngrijorătoare și arată pericolul la care sunt expuşi cei mici, în stradă, sau chiar în propria familie.

Chiar dacă este greu de crezut, unele victime sunt atât de mici, încât nici nu realizează ce li se întâmplă, fiind la o vârstă fragedă în momentul incidentului.

Copiii la o vârsta mică nu pot conștientiza unele lucruri, chiar dacă îi decedează mama sau tata, care sunt victimele unui accident, sau apropiații, cu care acum câteva clipe se jucau și zîmbeau, acum stau pe patul de moarte în urma unei infracțiuni violente.

Apelurile recepționate de către echipele de intervenție ale poliției de a veni în ajutor sunt în mare parte conexe cazurilor tragice, unde cu părere de rău sunt implicați copiii în calitate de martori sau victime, precum:
– accidentele rutiere
– violența în familie
– agresiune fizică sau orice alt tip de violență inclusiv împotriva minorilor.
– pierderea copiilor etc.

Un alt lucru minunat pe care l-am văzut în aceasta vizită de lucru în Germania este că pentru astfel de situații, fiecare mașină de patrulare, sau de intervenție la fața locului este dotată cu tot ce este necesar pentru a cerceta o infracțiune, dar are si o jucărie pentru cazurile în care a avut loc o infracțiune sau contravenție, în care sunt implicați și copiii, pe lîngă lucrul polițienesc de
– conservare a probelor
– acordare a primului ajutor medical, psihologic sau de Securitate a victimelor
– documentarea cazului
– cercetare la fața locului
– primul lucru care îl fac ofițerii de poliție după ce se asigură că victimile sunt în siguranță, dăruiesc o  jucărie copiilor afectați emoțional și pe moment vor fi consolați și vor uita emoțiile negative prin care trec, sau cel puțin le diminuează esențial aceste emoții.

Consider că, această inițiativă este una frumoasă și oportună de a fi implementată la noi și va reduce victimizarea copiilor și consecințele unei circumstanțe negative în care poate nimeri copilul oricui din țara noastră.

Dat fiind faptul că exemplul personal contează, eu voi dărui  primele jucării pentru a dota cîteva mașini de patrulare și mașini ale Biroului de reacționare operativă a Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Important este că am identificat Asociația care asigură poliția germană cu jucării și am inițiat tratativele pentru ca să ne doneze și nouă jucării.

Datorită inițiativelor implementate în folosul societății, Poliția Republicii Federale Germane se bucură de un nivel înalt de încredere și au parte de respect și iubire din partea oamenilor.

Ce ziceți, este o idee bună ? Eu zic că vom implementa și noi aceeași practică, pentru că domnul sau doamna polițist, mai întâi este mama/tata, om al acestei țări și apoi polițist. Voi ce părere aveți?” scrie Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente