/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Expert: Documentarea superficială a cazurilor lasă în pericol victimele violenței domestice

missing
19 septembrie 2018, ora 17:22

Pentru Maria B. (nume schimbat) căsnicia a fost un coșmar care a durat aproape zece ani. Bărbatul său o lovea crunt invocând niște fleacuri. „Zicea că nu-i place mâncarea, că nu-l ascult și nu fac ceea ce spune el. La ora 7 dimineața, când lumea bea ceai, eu luam bătaie. El nu consuma băuturi alcoolice”, povestește Maria B., care beneficiază de asistență juridică gratuită oferită de juriștii Promo-LEX.

Uneori, scenele de violență se întâmplau de față cu cei doi copii, care acum au 5 și 8 ani. Anterior, Maria B. a depus mai multe cereri la poliția din localitate, dar de fiecare dată le retrăgea, deoarece se temea de soț. „Aveam frică. El mă amenința. Și acum am frică. El e acolo (n. r. închisoare), dar trăiesc cu frică. Copiii sunt bine, nici nu vor să audă de el”, spune victima. Femeia a fost plecată la muncă în străinătate, dar a revenit acasă, deoarece bărbatul își bătea nemilos copiii. „Când eram în Italia, îmi arăta cum îi bate. Mi-a arătat cum i-a dat fetiței cu o conservă în cap, îi turna apă pe cap. Era timp de iarnă. Dădea foc la haine”, povestește femeia.

Victima a reclamat violența la poliție care a investigat cazul superficial. „Bazându-se doar pe raportul de constatare medico-legală, polițistul a întocmit proces-verbal cu privire la contravenție, art. 78/1 Cod Contravențional, care pedepsește violența în familie. Polițistul nu a ținut cont de declarațiile victimei, de faptul că anterior bărbatul a fost condamnat la fel pentru violență în familie, săvârșind fapta în perioada de probă de trei ani, și nici de faptul că și copiii sunt victime. Era evident că acțiunile agresorului urmau a fi tratate ca infracțiune, conform art. 201/1, Cod Penal, privind violența în familie. Polițistul a documentat cazul insuficient și l-a transmis, după competență, instanței de judecată. Datorită efortului avocaților Promo-LEX, instanța de judecată a anulat procesul-verbal cu privire la contravenție și a transmis cauza la Procuratură. Dacă nu intervenea Promo-LEX, exista riscul anulării și încetării procesului-verbal, deoarece acesta a fost întocmit cu erori, ceea ce ar fi însemnat că agresorul rămânea nepedepsit”, explică Lilia Potîng.

Pe 5 septembrie 2018, agresorul a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind deja în penitenciar în urma schimbării măsurii de reprimare. Sentința judecătoriei poate fi contestată la Curtea de Apel.

Mama și copiii au fost găzduiți, timp de nouă luni, de către Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”. De asemenea, au beneficiat de asistență medicală și psihologică oferită de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”. „În cele mai dese cazuri, pentru victime este foarte dificil să rupă cercul violenței, în pofida faptului că suferă atât mama, cât și copiii. Agresorul poate face presiuni puternice și manipulează cu victima și părțile terțe în așa mod, încât victima este gata să renunțe la propriile mărturii și trăiește o frică continuă, chiar dacă el este în detenție. Consecințele violenței sunt grave pentru femeile-victime. Dar mai grav este că traumele suferite de copiii lor sunt diverse, profunde și pot să le afecteze tot restul vieții”, menționează Ludmila Popovici, director executiv al Centrului „Memoria”.

Asociația „Promo-LEX”, Centrul „Memoria” și „Casa Mărioarei” îndeamnă autoritățile să depună diligența necesară în documentarea cazurilor de violență în familie, iar victimelor să nu le fie frică să solicite ajutor.

Potrivit Poliției, în anul 2017 au fost înregistrate 2909 de cazuri de violență în familie, în descreștere cu 21% față de anul 2016. Poliția a intentat 956 de cauze penale, iar alte 1953 de cazuri au fost documentate conform Codului Contravențional. Numărul persoanelor care reclamă conflicte în familie a fost de peste 10 mii de persoane în anul 2017, cu 412 cazuri mai puține decât în anul 2016.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram