Poporul gândește / „Trebuie să protejăm creierii părinților și bunicilor noștri de dezinformare”

Irina Ciobanu a ilustrat pentru campania „Poporul gândește” o persoană în vârstă, a cărei „creier este spălat de mass-media”. Potrivit tinerei, pentru a apăra democrația, trebuie în primul rând să protejăm mințile părinților și bunicilor noștri în fața dezinformării constante din jurul lor.

Tânăra spune că, de regulă, segmentul social ușor manipulabil ar fi format de oamenii în etate, care demonstrează o puternică rezistență la schimbare. „Din cauza vulnerabilității lor, ei devin publicul țintă al manipulării. Apoi, ziarele din ilustrație reprezintă mass-media emitentă de știri false/manipulatoare care sunt ca picătura chinezească”.

Ea crede că Republica Moldova este un stat eșuat și confirmare a celor spuse sunt evenimentele din ultimele luni. Economia ar fi la pământ, justiția nu ar exista, clasa politică ar fi compromisă și visul fiecărui al doilea moldovean ar fi să plece peste hotare. „Nu avem resurse interne necesare făuririi unui viitor prosper între Prut și Nistru. Singura modalitate de a salva această bucată de pământ este Unirea cu România”, crede Irina Cebanu, membră a Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

„E o mică tragedie să văd oameni din jurul meu – oameni apropiați, care își formează opiniile despre lumea din jur în baza manipulării de la TV. E și mai mare tragedia atunci când argumentele mele se ciocnesc ca de un zid și nu le pot schimba opiniile. De cele mai multe ori aleg să nu deschidem subiecte sensibile pentru a evita eventualele certuri.”

Inspirația o găsește în lucruri simple: o ceașcă de ceai, o pisică pe care a întâlnit-o pe stradă, un cântec pe care l-a ascultat, un om care i-a zâmbit, lucruri și oameni care îi produc anumite emoții.

În cadrul campaniei „Poporul gândește”, avocații 60+ au mers în țară și au discutat cu oamenii despre cum ne informăm corect și cum să nu ne lăsăm manipulați. Artiștii au avut sarcina de a ilustra dezinformarea, libertatea de exprimare și altele.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.