Trump admiră calitățile de negociator ale lui Juncker

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este un negociator dur, a admis marți președintele american Donald Trump, evocând o întâlnire avută în iulie cu șeful executivului european înainte de lansarea de negocieri între Uniunea Europeană și SUA privind reducerea barierelor comerciale, relatează miercuri politico.eu.

„Serios, a ajuns atât de repede din Europa la mine în birou că eu nu ştiam că au avioane care zboară aşa de repede. I-am zis: „De unde aţi luat avionul ăsta?””, a spus Trump la conferinţa de presă comună cu preşedintele polonez Andrzej Duda. „Iar acum ne apropiem de un acord, pentru că economic e vorba în mare măsură de maşini”, a adăugat el.

Liderul de la Casa Albă a făcut referire la o întâlnire din iulie cu Juncker, în urma căreia SUA şi UE au lansat discuţii vizând scăderea tarifelor comerciale peste Atlantic. Acordul a survenit după ce SUA au impus taxe pentru importuri în valoare de circa 7,5 miliarde de dolari de oţel şi aluminiu din Europa, iar UE a contraatacat cu măsuri similare vizând exporturi americane în valoare de circa 3,3 miliarde de dolari, inclusiv oţel, produse agricole, unt de arahide, afine, suc de portocale, ambarcaţiuni, cosmetice şi haine.

„Jean-Claude e un tip dur. E foarte bun. Îmi place”, a spus Trump. „Dar e dur. E rău. E genul de om pe care l-aş vrea să negocieze pentru mine, dar se ţine foarte, foarte tare”.

Înainte de întâlnirea din iulie, Trump ameninţase şi cu introducerea unei taxe de 25% pentru maşinile produse în Europa, ameninţare care nu s-a mai concretizat, dar Trump a susţinut că sub efectul ei UE a acceptat lansarea de negocieri. Trump a mai afirmat, în mod eronat – notează politico.eu – că fostul preşedinte Barack Obama nu a fost în stare să negocieze cu UE, deşi administraţia acestuia a lansat tratativele privind Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...