Guvernul: În premieră, merele moldovenești vor fi exportate în India

Merele din Republica Moldova vor fi exportate pe una dintre cele mai mari piețe din lume – cea a Indiei. Partea indiană a stabilit cerințele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din țara noastră și importatorul din India, pentru a organiza exportul primului lot – probă.

De asemenea, în curând, merele noastre vor fi exportate și în Israel. Primul lot – probă de 100 de kg va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare. Totodată, începând cu 1 octombrie curent prunele prosperate din Republica Moldova vor fi exportate în Canada, anunță un comunicat a Guvernului.

Identificarea noilor piețe de desfacere pentru produsele moldovenești a fost solicitată de către premierul Pavel Filip.

„Accentul trebuie pus pe exportul produselor cu valoare adăugată înaltă. Trebuie să analizăm barierele spre piețele de desfacere pe care vrem să accedem, să fim mai insistenți, să alegem nișe libere și să facem tranziția spre alte piețe interesante”, a spus prim-ministrul.

Fructele și legumele proaspete din Republica Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări – spre exemplu strugurii moldovenești sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele – în 16 state.

Cele mai multe produse moldovenești ajung, în prezent, pe piața Uniunii Europene, cu creșteri mari pe piețele din Germania, Italia, Portugalia, țările Baltice, Cehia, Bosnia și Herțegovina și România.

Pentru accederea produselor moldovenești și pe piețele din alte regiuni ale lumii, continuă dialogul cu mai multe state cu potențial pentru producătorii din țara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea de a exporta produse autohtone în Vietnam, Egipt, Qatar, Bangladesh și Indonezia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.