joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFertilizare de toamnă cu îngrășăminte foliare la rapiță și cereale

Fertilizare de toamnă cu îngrășăminte foliare la rapiță și cereale

Recomandate

Îngrășămintele foliare sunt utile și eficiente în toate cazurile în care nutriția prin rădăcină este necorespunzătoare din anumite motive. Acest lucru se întâmplă foarte des la culturile în câmp. Există o serie de factori care pot inhiba absorbția nutrienților prin rădăcină.

Acestea includ problemele solului (sol cu prea puțină substanță nutritivă, pământ moale, pământ prea coeziv, exces de sare etc.), vreme inadecvată (prea rece, prea cald, prea puțină sau prea multă ploaie etc.), rădăcinile nedezvoltate (de exemplu, plante tinere), factori umani (doza de pesticide necorespunzătoare etc.) și lista ar putea continua.

În fiecare așa zisă situație de stres, utilizarea îngrășămintelor foliare de bună calitate ajută plantele cultivate, deoarece conținutul ridicat de microelemente care se absoarbe aproape imediat, îmbunătățește capacitatea de regenerare și starea plantelor. Acest lucru este deosebit de important pentru culturile „moderne” de astăzi, care pentru a obține randamente ridicate ale culturilor și alți parametri de calitate excepționali, răspund adesea mai sensibil la condițiile de mediu.

Raportul de macroelemente bine selectate ale îngrășămintelor foliare asigură stimularea adecvată a plantelor în diferite stadii de dezvoltare. De exemplu, s-a demonstrat că îngrășămintele foliare cu conținut ridicat de fosfor pot crește absorbția de fosfor prin sistemul radicular.

În toamnă, cele mai mari așteptări, cînd vorbim de rapiță și cereale, sunt rădăcini puternice și bine dezvoltate. Aceasta determină, în esență, rezistența la ger, startul bun de primăvară și, în cele din urmă, recolta de anul viitor.

Astăzi, în plus față de varietatea îngrășămintelor de bază tradiționale sunt disponibile și îngrășăminte microgranule cu aplicare specifică, produse în principal, pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor, cum ar fi Agromaster Start Mini (21-21-5) îngrășământ chimic peliculat, cu eliberare controlată, având un conținut ridicat de fosfor și acționând direct la rădăcinile plantelor. Deși folosind Agromaster, dezvoltarea rădăcinilor poate fi considerabil mai bună decât în cazul îngrășămintelor tradiționale, nu este fără rost utilizarea suplimentară a îngrășămintelor foliare.

Așa cum am menționat deja în introducere, pot exista întotdeauna situații (și vor apărea) în care absorbția nutrienților prin rădăcină să nu fie optimă. Să nu vorbim de efectul stimulativ al îngrășămintelor foliare, fiind posibilă astfel absorbția multiplă a anumitor substanțe nutritive din sol.

Desigur, utilizarea îngrășămintelor foliare este foarte eficientă în cazul în care folosirea lor rezultă în producții crescute (roade mai bogate, parametrii calitate îmbunătățiți, sau ambele simultan) care depășesc costurile suportate. Acest lucru este, desigur, diferit în fiecare an, deoarece circumstanțele diferă. Fertilizanții foliari de bună calitate oferă, totuși, mult mai mult decât costurile investite în practic toate cazurile.

Îngrășămintele foliare de la Agroleaf Power produse de ICL SF (denumit înainte Everris sau Scotts) datorită conținutului curat și bogat de ingrediente active, care conțin pachete de microelemente și aditivi speciali (nutrienți specifici și biostimulatori care măresc activitatea de fotosinteză) pot fi utilizate cu rezultate bune și în toamnă. Produse recomandate: Agroleaf Power HighP (12-52-05 + me) respectiv Agroleaf Power Total (20-20-20 + me).

Cantitatea ambalată a produsului: îngrășăminte chimice cristaline de 15 kg solubile în apă. Un sac este suficient pentru trei aplicări la un hectar de cultură.

Oferim soluții speciale pentru producătorii a căror apă de irigat este slabă calitativ, are un pH înalt. Are un conținut ridicat de săruri sau are de bicarbonați. ICL Nova PeKacid îngrășământ chimic cu fosfat și potasiu (0-60-20), care conține acid fosforic sub formă cristalină, este acum disponibil și în România, oferind o soluție sigură și eficientă pentru acidificare. Costul acestuia pe hectar este surprinzător de scăzut. Amestecat într-un rezervor influențează pozitiv nivelul pH-ului apei și, prin urmare, utilizarea altor produse aplicate foliar.

Informații suplimentare:

www.icl-sf.ro, consultanță profesională: Alexandru Dumitru și George Voicu

ICL Specialty Fertilizer
ICL Specialty Fertilizerhttps://fertilizare.icl-agro.news
ICL este una dintre cele mai mari companii producătoare de îngrășăminte din lume, oferind fermierilor de pe cinci continente soluții performante de fertilizare a culturilor agricole.

Citește și ›

Advertoriale