Poporul gândește / Ce a motivat-o pe o tânără ilustratoare să ilustreze libertatea presei și dezinformarea

Irina Cleșcenco este una dintre artistele care a realizat ilustrații în cadrul campaniei „Poporul gândește” și prin coincidență autoarea mai multor ilustrații publicate pe moldova.org. A trebuit să ilustreze libertatea de exprimare, libertatea presei, manipularea și dezinformarea.

Ilustrația Irinei reprezintă niște păsări care zboară deasupra unor cioburi de sticlă. „Păsările sunt simbolul libertății. Spinii/cioburile care sunt puse pe pervazuri pentru ca păsările să nu se așeze pe ele. Păsările sunt presa, liberă de toate manipulările și constrângerile”, menționează artista.

Inspirația i-a venit din lucrurile simple care o înconjoară zi de zi. Îi place să deseneze oameni în diferite ipostaze, natura. Ilustrațiile artistei pot avea în spate istorii întregi sau pot fi simple frunze sau niște păsări.

Nu obișnuiește să abordeze subiecte sociale și politice în lucrările ei. Consideră că asta ar fi o ramură unde se poate trece foarte ușor limita, cu riscul de a deveni ușor neobiectiv. „Ca și-n comentariile de pe rețelele sociale, emoțiile o pot lua pe dinainte”.

„Cred că este foarte important să nu ofensezi pe nimeni prin intermediul artei, arta nu trebuie să stârnească conflicte. Pe de altă parte, fiind un bun mijloc de exprimare, care este mai ușor perceput de către oameni decât textele, cred că sunt unele subiecte despre care trebuie să se vorbească și asupra cărora trebuie atrasă atenția. Cel mai important e conștientizarea situației în care se află țara și cetățenii ei”.

Ceea ce a determinat-o să participe la campanie este faptul că părinții și buneii „ne sunt mai creduli și ușor de manipulat”. Potrivit spuselor ei, este foarte greu să percepi care dintre informațiile ce ne înconjoară sunt adevărate și care sunt niște minciuni. „Făcând parte din generația care a crescut pe internet și rețelele sociale, îmi este mai ușor să depistez o știre falsă, verificând-o pe zeci de site-uri, dar cum să explic părinților că știrea văzută azi la televizor este o minciună?”, se întreabă Irina.

Campania „Poporul gândește” îndemnă oamenii să chibzuiască și să nu ia totul de-a gata, să pună sub semnul întrebării orice informație și să caute, să asculte mereu cel puțin două părți înainte să facă o judecată sau să ia o decizie.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.