11:50:17 18.04.2024
Stiri

Chișinăul poate miza pe sprijinul Bucureștiului în interconectarea rețelelor de energie electrică ale R. Moldova la sistemul UE

Economie 17.09.2018 16:40 Vizualizări1424 Autor: Ziarul National
Chișinăul poate miza pe sprijinul Bucureștiului în interconectarea rețelelor de energie electrică ale R. Moldova la sistemul UE


Directorul general executiv și președintele consiliului de supraveghere „Transelectrica” S.A. din România, Adrian Constantin Rusu, promite să ofere tot suportul necesar în procesul de interconectare a rețelelor naționale de transport al energiei electrice între R. Moldova și România. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi de la București cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Adrian Constantin Rusu a subliniat că va acorda toată susținerea pentru implementarea proiectului de interconectare prin construirea unei stații back to back în Vulcănești și a unei linii electrice noi Vulcănești-Chișinău de 400 kV.

„Vă asigurăm de toată susținerea noastră în implementarea acestui proiect ambițios și suntem deschiși să vă ajutăm cu experiența pe care o avem. România servește drept punte atât către Serbia, dar și spre R. Moldova”, a menționat directorul general executiv al „Transelectrica”.

La rândul său, Gaburici a spus că R. Moldova mizează pe sprijinul și suportul României în modernizarea infrastructurii electroenergetice şi integrarea pe piața energetică a UE.

„Integrarea țării noastre pe piața energetică europeană este un proiect important. În acest sens, experiența „Transelectrica” va fi mai mult decât binevenită”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Ministrul de la Chișinău a solicitat suportul „Transelectrica” în facilitarea dialogului dintre autoritățile de la Chișinău și membrii Rețelei Europene a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E), parte a Consorțiumului creat pentru monitorizarea activităților aferente interconectării R. Moldova la sistemul european continental.

Interconectarea Sistemului Electroenergetic al R. Moldova la cel al României, și implicit la cel al Europei continentale ENTSO-E, va asigura premisele necesare pentru crearea unei piețe concurențiale a energiei electrice în Moldova, ce ar funcționa după principiile piețelor vest europene și în avantajul consumatorului săi finali.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md