Vitalie Vrabie s-a întâlnit, la Beijing, cu conducerea Vămii din China

Vămile din Republica Moldova și China își intensifică colaborarea în mai multe domenii ale administrării vamale. Mai multe înțelegeri în acest sens au fost convenite în cadrul primei întrevederi bilaterale a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu directorul adjunct al Administrației Generale a Vămilor din China, Wang Lingjun.

Cei doi conducători s-au întâlnit la Beijing, vineri, 14 septembrie, cu ocazia vizitei de lucru întreprinse de către delegația Serviciului Vamal.

În cadrul reuniunii, părțile au convenit asupra semnării, în viitorul apropiat, a Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă, proiectul fiind la etapa finală de coordonare. Î

n opinia ambelor părți, acest document va contribui la o mai bună securizare a operațiunilor de import/export, îndeosebi, în condițiile în care cifrele arată o creștere semnificativă a schimburilor comerciale dintre cele două state.

Potrivit datelor deținute, în anul 2017, volumul mărfurilor exportate în China s-a majorat cu 34%. Tot în același interval, importurile din China au înregistrat o creștere de 27%.

Totodată, au fost discutate perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniul instruirilor și schimbului de experiență. În acest context, reprezentanții Vămii chineze vor examina posibilitatea instruirii funcționarilor vamali din Moldova la Academia Vamală din Shanghai.

Agenda de lucru a cuprins și o vizită la postul vamal Dapeng din Portul internațional Yantian (Shenzen), unde delegația Serviciului Vamal a avut ocazia să se familiarizeze cu procedurile de control al containerelor, cu echipamentele de scanare și monitorizare video.

Totodată, a fost vizitată și uzina companiei contractate pentru instalarea celor două scanere staționare de la posturile vamale Aeroport și Ocnița (feroviar).

Respectivele echipamente sunt donate de către Guvernul chinez în cadrul unui proiect de asistență tehnică, cifrat la 5,7 milioane de dolari. Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat la postul vamal ”Leușeni”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.