Ce trebuie să știți în acest sfârșit de săptămână / Moldova.org recomandă

Moldova.org a decis să recomande, în ultima zi din această săptămână, articole din presa moldovenească care merită să fie citite.

Ziarul de Gardă a discutat cu protoiereul Dmitrii Smirnov, reprezentantul oficial al Patriarhului Kirill  și Bisericii Ortodoxe Ruse, prezent la Congresul Mondial al Familiilor (CMF), despre familie, rolul femeii și cum trebuie să fie educați corect copiii. „La întrebarea dacă cheltuielile pentru Congresul Mondial al Familiilor nu ar fi fost mai bine să fie redirecționate unor familii nevoiașe, Smirnov a spus „sigur că s-ar fi putut cheltui (pentru asta, n.r.), cum ar fi, de exemplu, să iei și să omori un oligarh și din toți acei bani să hrănești oamenii. Vor mânca…  dar mâine ce?”… Smirnov susține că în prezent familiile se tot destramă și că pentru a îmbunătăți lucrurile, oamenii trebuie să se întoarcă către acea conștiință pe care o aveau cu 100 de ani în urmă, când o familie medie avea 8 copii”.

Anticorupție.md a realizat un material despre schemele prin care sunt cumpărate rachetele antigrindină, cine are de pierdut și cine are de câștigat din aceste tranzacții. „Achiziționarea rachetelor antigrindină s-a aflat, ani la rândul, sub monopolul unei companii cu capital de stat, Societatea pe Acțiuni Moldantigrad. De câțiva ani, Serviciul antigrindină cumpăra rachetele în mod independent, de la firme din Rusia și Bulgaria. Majoritatea achizițiilor, care se cifrează la sume de milioane de lei, se fac însă dintr-o singură sursă. Responsabilii de la antigrindină afirmă că nu au de ales, întrucât lansatoarele de rachete au fost construite încă în perioada sovietică și nu pot fi utilizate pentru dispozitive de alte tipuri. Investițiile în lansatoare ar putea diversifica piața de rachete antigrindină la care apelează Serviciul, autoritățile noastre însă nu se grăbesc să le facă”.

Mai mulţi copii din raionul Cahul nu frecventează şcoala pentru că nu sunt vaccinaţi de rujeolă. Administraţia instituţiilor de învățământ verifică în fiecare dimineaţă clasele, iar elevii nevaccinaţi sunt trimişi acasă, scrie Gazeta de Sud.

Expulzarea învățătorilor turci mai este încă actuală. De aceea, jurnaliștiii de la ziarul Cuvântul au scris un articol despre liceul „Orizont” care a nimerit într-un scandal de proporții. „Chișinăul e din nou în centrul unui scandal. Un scandal mare, de proporții, cu impact internațional. De data aceasta el nu este legat nici de spălarea miliardelor rusești și nici de furtul Miliardelor autohtone: dosarele acestea cu renume stau suspendate undeva aparte în memoria colectivă a lumii, ținând în continuare loc de brend de țară Republicii Moldova”.

NewsMaker a discutat cu un narcolog despre alcoolism și ce-i face pe moldoveni să consume atât de mult alcool. Găsiți interviul aici.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.