VIDEO / Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții

A 12-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor, organizată în premieră la Chișinău, s-a încheiat. Ce-i drept, cu mai puțini clerici decât în prima zi și în absența patriarhului Kiril, anunțat cu fast anterior, cu mai puține discuții și paneluri, dar nu fără prezența dramatică a lui Igor Dodon și nici fără fetițe în rochițe albe care să încheie festiv congresul.

Absența patriarhului rus, însă, nu a fost singura chestie ce nu a mers conform planului. În cadrul discursurilor din a doua și ultima zi, Alexii Chutashvili, protoereul georgian școlit la București, a criticat dur „unele acțiuni” ale Rusiei pe teritoriul Georgiei.

„În anul 2008, Georgia iarăși a avut un alt război deja în provincia georgiană Osetia de Sud. Ambele războaie au fost provocate, susținute și conduse de guvernul și armata Federației Ruse. În urma acestor războaie, aproape 400 de oameni au fost izgoniți din casele lor.”

Conceptul familiei, drepturile copilului și păcatul avortului, problema demografică, cine sunt „dușmanii” familiei și ai credinței, care sunt tendințele în presă și ce impact au acestea asupra vieții, căsniciei și familiei în epoca rețelelor sociale, consolidarea relațiilor dintre Est și Vest au fost doar câteva subiecte discutate în cadrul Congresului.

Cât Palatul Republicii găzduia evenimentul, Moldova.org a stat pe scările acestuia și a discutat cu participanții, în încercarea de a afla viziunile personale ale acestora, care uneori contraziceau dezideratele promovate de CMF… Totuși, conceptul de familie, și anume că aceasta e musai să fie formată dintre un bărbat și o femeie, nu a fost pus la îndoială de niciun vorbitor.

Mai multe urmăriți în reportajul video.