Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Soarta democraţiei – în mâinile…

Soarta democraţiei – în mâinile pensionarului

Veriga de aur a scrutinului din 24.02.2019 este alegătorul-pensionar. Reformele efectuate în sectorul agrar, industrie, sfera socială au adus ţara la sapă de lemn. O treime din populaţia aptă de muncă bine informată şi pregătită politic a emigrat care şi încotro, lăsându-şi la baştină copiii pe seama bătrânilor. S-au destrămat familii, dispare satul moldovenesc, cu tradiţiile şi veşnicia sa cu tot. Majoritatea alegătorilor pensionari locuiesc în provincie. Mulţi dintre aceştia îşi amintesc cu nostalgie despre trecutul „luminos” – pâine, cârnaţ, benzină ieftină, pensii şi salarii stabile. Aceştia pot fi uşor manipulaţi, pentru a le câştiga voturile.
Pentru a le cuceri inimile, se deschid magazine cu produse alimentare de categorie inferioară, mai ieftine cu 1-2 lei decât în alte magazile. Au apărut diferite festivaluri, caravane ale culturii, fundaţii şi, mai ales, concerte cu artişti valoroşi, toţi plătiţi din bani furaţi. Într-un cuvânt, o ţinem într-o petrecere (Пир во время чумы).

Capitala, cu tot cu suburbiile sale, localităţile urbane din R. Moldova, sunt mai bine informate, de aceea centrul de greutate trebuie direcţionat la sate.
Moş Ion vrea pensie decentă, apă potabilă, drumuri bune, nu concerte şi veselii interminabile. Cei mai mulţi dintre locuitorii de la ţară nu au nevoie de „Arena Chişinău”. Ea e planificată pentru elita din capitală. Aţi auzit cum finul Andrian Candu se plângea că îi este ruşine pentru că nu poate invita neamurile din Cehia, care locuiesc într-un orăşel mic, dar care are o arenă sportivă mare. Arena va avea scopul menţinerii ordinii publice. La ea vor trece „cursuri” de perfecţionare membrii „gărzilor populare”, fiind instruiţi cum să-i reducă la tăcere pe cei revoltaţi. Cine din satele noastre are posibilitatea să se antreneze la un astfel de complex sportiv sau să viziteze concertele planificate aici?

Sarcina forţelor de rezistenţă este să le aducă lumină alegătorilor în problema dată. Oamenii în vârstă încă nu au ieşit de sub influenţa alfabetului chirilic. Nu se abonează şi nu citesc ziare. Se zvoneşte că, la Preşedinţie, se pregăteşte o ediţie specială în limba română cu alfabetul chirilic, care va fi distribuită celor care nu au reuşit să înveţe alfabetul latin.

Nu le sunt de ajuns canalele TV cu acoperire naţională, care zi şi noapte îndrugă verzi şi uscate despre cât de mult guvernarea îi iubeşte pe vârstnici…

În fiecare sat sunt oameni oneşti, neafiliaţi politic, oameni gospodari, profesori, medici specialişti în diferite domemii. Aceasta este forţa reală. Astăzi societatea civilă constituie forţa de care se teme guvernarea, pentru că nu poate fi cumpărată sau şantajată. Noi, pensionarii, trebuie să-i ajutăm pe primarii trădaţi de liderii lor corupţi, cărora le-au fost fabricate dosare penale şi care, din această cauză, nu-şi pot exprima deschis opiniile. Să-i rugăm să nu ne încurce. Într-un fel, trebuie să-i înţelegem şi pe ei cei care, cu voie sau fără voie, au căzut în capcană că nu mai sunt bucuroşi de nimic. Mulţi dintre ei, chiar de vor câştiga alegerile, vor fi substituiţi de cei din „comanda zonder”, dosarele lor fiind în arhive speciale.

Lupta pentru Independenţă nu s-a încheiat. De fapt, ea abia începe. Dacă în anii ‘90 am fost ajutaţi de Reagan, Thatcher şi Gorbaciov şi, pe cale paşnică, am declarat Independenţa, astăzi, soarta Independenţei e în mâinile alegătorului-pensionar. Acestuia îi revine ca, pe cale paşnică, să preia puterea din mâinile mafiei, care a devenit cea mai periculoasă din lume şi e gata să provoace vărsări de sânge, după cum a promis tov. Z. Greceanîi.

Încercarea de a lua puterea cu forţa e o iluzie. Ea poate fi provocată ca în aprilie 2009. Armata a 14-a de pe acum îşi arată muşchii, fiind gata să-şi apere conaţionalii, care constituie 5% din numărul total al populaţiei. Deloc întâmplătoare delegarea lui D. Kozak la noi. El i-o fi sugerat preşedintelui „tuturor” să ceară ajutor că, cică, vin tancurile româneşti şi ţărişoara ar fi în pericol.

A doua iluzie este boicotarea alegerilor. Ei asta aşteaptă. Comisiile electorale fără observatori din partea opoziţiei vor falsifica scrutinul. În consecinţă, pe cale paşnică, dictatura va câştiga alegerile cu 99%. Nimeni nu ne va putea ajuta.

Dumitru NOROC, membru al Consiliului Republican al Asociaţiei Veteranilor şi Pensionarilor

P.S. Perioada rămasă până la scrutin este una a pomenilor electorale, stimaţi pensionari. Politicienii vor merge la dvs., stimaţi alegători, să vă ofere pachete cu „promisiuni”, în care vor pune sare, orez, zahăr, ulei… Cam cât timp vă veţi putea bucura de aceste pomene? 4-5 zile? După care, ştiţi ce va urma? Patru ani de foame! Nu zic să refuzaţi „cadourile”, luaţi tot ce vă oferă, că oricum acele produse sunt procurate pe banii dvs., din miliardele furate, pe care le vor restitui copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri. Promiteţi-le că o să-i votaţi, aşa cum vă roagă ei. Dar atunci când intraţi în cabina de vot, sunteţi unul la unul cu Dumnezeu, votaţi SCHIMBAREA, că Domnul iartă păcatele.

Nu-i ascultaţi pe cei care, timp de 27 de ani, ne-au minţit, ne-au furat, s-au îmbogăţit, pe cei care locuiesc în castele, umblă în maşini luxoase, cu o armată de bodygarzi mai mare decât Armata Naţională. Pe cei care au politizat religia şi au împărţit societatea pe criterii politice, pe cei care, până la scrutin, nici nu calcă pragul bisericii, ne-au împărţit după naţionalitate între vest şi est. Nu uitaţi că, în ziua de 24 februarie 2019, puterea se va afla în mâinile pensionarilor de la 8.00 până la 21.00.
Votaţi cu raţiunea! (D.N.)