00:46:30 20.04.2024
Stiri

Sandalele, papucii de vară sau balerinii, încălţăminte PERICULOASĂ

Reportaj 09.08.2015 20:02 Vizualizări2245 Autor: Ziarul National


Sandalele, papucii de vară sau balerinii, încălţăminte PERICULOASĂ libertatea.ro

Este una din tentaţiile irezistibile ale verii dar, dacă este de proastă calitate, încălţămintea cu talpă plată - sandale în bretele fine, papuci, balerini coloraţi - poate fi sursa unor afecţiuni degenerative grave. Specialiştii explică de ce şi cum poate fi remediată problema.

„De cele mai multe ori, încălţămintea cu talpă plată nu susţine bolta plantară sau arcul piciorului - acea «scobitură» dintre călcâi şi degete, care are un rol extrem de important în postura corectă a corpului”, explică fizioterapeutul Bogdan Goga, scrie Libertatea.

Aşa că, dacă porţi toată vara încălţăminte de acest tip, bolta plantară se va aplatiza, afectând întreaga arhitectură a piciorului, inclusiv talpa, genunchiul, şoldul şi coloana.

Primele simptome

Suprasolicitat, piciorul oboseşte şi devine dureros. Iar în timp se produce o acumulare de calciu pe porţiunea suprasolicitată, care va determina apariţia „ciocurilor în călcâi”, formaţiuni extrem de dureroase.

În câţiva ani se va produce o îmbătrânire accentuată a ţesuturilor şi vor apărea reumatismele degenerative: gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar şi probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc, completează specialistul.

Cum te ajută fizioterapia

Dacă apucă să se instaleze şi să se cronicizeze, afecţiunea nu mai poate fi corectată, ci doar oprită din evoluţie. Aşa că suferinţa trebuie luată din pripă. Şi nu apelând la automedicaţie - pastilele şi cremele antiinflamatoare tratează doar efectul, nu şi cauza durerilor de picioare provocate de încălţămintea prost „croită”.

Întârziind vizita la specialist, îţi agravezi starea sănătăţii. Una din metodele de tratament ce dau rezultate optime este fizioterapia.

„Fizioterapeutul va face o evaluare posturală, pe baza căreia va concepe un program personalizat de exerciţii, pentru a reda funcţionalitatea corectă a structurilor şi mobilitatea pacientului. Sunt necesare minimum 10 şedinţe de fizioterapie, care pot combina tehnici de reeducare posturală şi terapie manuală” - explică Bogdan Goga.

Ceaiuri de folos

Pentru a stopa afecţiunea încă de la apariţia primelor deformări produse - ciocurile de la nivelul osului călcâiului -, dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competenţă în medicină complementară, recomandă două reţete cu plante medicinale:

  • decoct din tătăneasă: 50 g de rădăcină se fierb într-un litru de apă, timp de 20-30 de minute; se toarnă decoctul în apa de baie şi se ţin picioarele în apă 15 minute; sau se aplică pe „ciocuri” comprese cu acest decoct.
  • macerat din turiţă mare: o lingură de plantă se opăreşte cu o lingură de apă clocotită; se fac cataplasme sau se pun comprese cu soluţia astfel obţinută.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md