/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ PD și PSRM au propus ca finanțarea publicității electorale în mediul online să fie reglementată prin lege

missing
13 septembrie 2018, ora 19:25

Reprezentantul de la „Promo-Lex” a venit cu propunerea ca agitatia electorala sa fie permisa in ziua alegerilor, insa doar in spatiile unde poate fi monitorizată.

Am venit cu o soluție tehnică de a permite agitația electorală în ziua alegerilor. Și agitația activă în stradă pentru că noi avem o prezență destul de mică la vot în ultimele scrutine. Este bine să fie păstrată această zi a tăcerii în acele spații care pot fi verificate: în perimetrul secțiilor de votare”, Pavel Posticaă, director de programe „Promo-Lex”

În același timp, directorul asociației ADEPT, Igor Boțan a menționat că în unele state Ziua tăcerii a fost scoasă în afara legii din cauza că încalcă dreptul la liberatea de exprimare.

Există state care prin hotărâri ale curții constituționale au declarat că ziua liniștii este neconstituțională”, Igor Boțan, director executiv „Adept”

Câțiva democrați și socialiști s-au opus.

Ziua tăcerii trebuie să fie menținută în Codul Electoral este o practică unanimă, o practică internațională în mai multe țări”, Vasile Bolea, Deputat PSRM

Deputatul Sergiu Sârbu s-a expus față de publicitatea de pe Facebook, dar a recunoscut că ideea lui nu are cum să devină, deocamdată, realitate.

Atunci când vorbim despre pagini publice, acolo când intervin sponsorizările, când intervin elemente de finanțare. Atunci astfel de norme ar trebui să fie reglementate. Nu sunt sigur că noi vom reuși să găsim acest mecanism până la alegerile Parlamentare. Asemenea expertize nu exista la nivel internațional”, Sergiu Sârbu, Deputat PDM

PLDM-iștii au boicotat ședința Comisiei Juridice, pe motiv că nu au vrut să facă jocul majorității parlamentare.

„Participând în acest grup de lucru, noi practic acceptăm că alegerile au fost nevalidate just”, Tudor Deliu, Deputat PLDM

Grupul de lucru pentru modificarea Codului Electoral a fost creat pentru a depista lacunele legislative care ar putea duce la noi cazuri de invalidarea alegerilor. Inițial, despre necesitatea unei asemenea cercetări a vorbit Vlad Plahotniuc, la puțin timp după ce instanțele de judecată au anulat alegerile locale, câștigate de Andrei Năstase. Unul dintre motivele invocate de judecătoarea Rodica Berdilo a fost că votanții ar fi fost influențați de liderul PPDA, după ce ar fi urmărit un live făcut de politician pe Facebook, și care a avut un impact de 250 de mii de vizualizări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram