ZdG: Demnitarii cu copii la „Orizont”

Deși astăzi politicienii și angajații structurilor de forță acuză instituția de terorism, în ultimii ani, copii ai sute de funcționari și politicieni au absolvit sau încă studiază în această instituție, scrie Ziarul de Gardă.

De exemplu, până vara trecută, în acest liceu au învățat copilul președintelui Parlamentului, Andrian Candu, sau copilul șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. Din motive necunoscute, aceștia și-au luat copiii din cadrul acestei instituții chiar înainte de izbucnirea problemelor penale.

Tot în cadrul rețelei de licee „Orizont” învață sau au învățat copiii sau nepoții deputaților Vladimir Țurcan (PSRM), Oleg Sârbu (PDM), Eugen Carpov (deputat neafiliat), Iurie Leancă (prim-vicepremier), a premierului Pavel Filip sau chiar a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan sau a șefului Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari.

Conform surselor ZdG, în cadrul liceului învață sau deja au absolvit inclusiv copii ai căror părinți activează în cadrul Serviciului de Informații și Securitate, instituție care a inițiat procedura prin care mai mulți angajați ai liceului Orizont au fost declarați indezirabili.

Moldova.org a scris anterior că instituțiile private de învăţământ „Orizont” activează pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 1999 (la invitația Ministerelor Educației al Republicii Moldova și Turcia, după cum este menționat pe site-ul oficial al instituției).

Acestea au 5 filiale pe teritoriul țării, la:

Ceadîr-Lunga, din 1993
Durlești, din 1999
Chișinău: la Ciocana, din 1999, și Buiucani, din 2010
Bălți, din 1 septembrie 2014

Școli similare liceelor Orizont din Moldova activează în peste 100 de țări ale lumii.

În 2016, elevii instituției private de învățământ Liceul Teoretic „Orizont” au obținut 26 din cele 33 de medalii pentru R. Moldova în cadrul olimpiadelor internaționale. În 2017, din cele 43 de medalii obținute de către elevii R. Moldova, 33 au fost câștigate de elevii de la „Orizont”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.