Prima declarație a lui Putin despre rușii acuzați de otrăvirea lui Skripal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Unul dintre cei doi ruși pe care Mare Britanie îi acuză că au încercat să-i otrăvească pe fostul spion Serghei Skripal și pe fiica acestuia va face o declarație publică săptămâna viitoare. Cel puțin așa s-a anunțat la televiziunea Rossia-24.

Cu câteva ore înainte, Vladimir Putin declara că Rusia i-a identificat pe suspecţi. Numai că aceia pe care Londra i-a numit și „agenți ai serviciilor militare ruse” sunt – după cum i-a prezentat el – civili, fără legătură cu guvernul și fără amestec în vreo activitate criminală.

„Desigur, am vrut să vedem cine sunt acești oameni. Știm cine sunt, deja i-am găsit. Sper că se vor decide să apară în public și să vorbească despre ei. Așa ar fi mai bine pentru toată lumea. Dar, vă spun eu, nu este nimic special cu aceste persoane și nu au legături cu vreo activitate criminală. Vom vedea asta în viitorul cel mai apropiat”, a declarat Putin. „Desigur, sunt civili…”

La câteva ore după intervenția președintelui Putin, televiziunea națională, Rossia-24, a anunțat ca suspectul identificat drept Alexander Petrov va face o declarație publică săptămâna viitoare.

„Am vorbit cu domnul Petrov, lucrează la o companie farmaceutica din orasul siberian Tomsk” – a spus un purtător de cuvant al televiziunii, care nu a mai facut însă alt comentariu. Săptămâna trecută, Londra a acuzat – in lipsă – doi presupuși agenți ai serviciilor militare ruse pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia.

Pavel Felgenhauer, analist militar: „Această toxină a fost produsă de o organizație de stat, unde există coordonare. Asta este. Asta susțin și britanicii și, desigur, Rusia neagă vehement”.

Reacţionând la afirmaţiile lui Putin, potrivit cărora suspecţii ar fi civili, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Theresa May a spus că „Rusia continuă să răspundă cu „ofuscare” şi „minciuni” la solicitările trimise pentru explicaţii în privinţa atacului de la Salisbury”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...