James Pettit: Procesul de integrare europeană a încetinit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procesul de integrare europeană prin care trece Republica Moldova a încetinit în ultima perioadă, comparativ cu anul 2016 când se observa un progres în acest sens. Declarația aparține ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit. Diplomatul a menționat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova că o cauză a încetinirii poate fi faptul că Republica Moldova este în prag de alegeri parlamentare, transmite IPN.

Ambasadorul SUA a menționat că vectorul european de dezvoltare este singurul care poate fi îmbrățișat de către Republica Moldova. Totodată, James Pettit susține că în anul 2016 a observat un progres important în direcția respectivă, în prezent însă constată că acest proces de integrare a încetinit. „Probabil, un motiv este că ne aflăm în timp de campanie electorală”, a spus diplomatul. Potrivit lui, este important ca autoritățile să nu facă o pauză, dar să înțeleagă că pe acest domeniu este nevoie de muncă constantă.

Ambasadorul consideră că cea mai mare provocare în ceea ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova este corupția, care există în toate domeniile. Totodată, diplomatul susține că odată cu creșterea economiei multe probleme vor dispărea. James Pettit a evidențiat faptul că există mai multe domenii care nu funcționează bine, printre care sectorul juridic care nu a făcut mari progrese în ultimii ani. Drept o tragedie națională ambasadorul a numit migrația populației din Republica Moldova.

Potrivit lui, este nevoie de creștere economică, care va ajuta toate domeniile. În același timp, diplomatul spune că este important domeniul de guvernare pentru a îmbunătăți diferite instituții guvernamentale. În special, domeniul judecătoresc care până acum are destul de multe probleme, consideră ambasadorul.

„Este foarte important să atragem investiții străine în Republica Moldova și pentru a atrage investitori este nevoie de un sistem judecătoresc care funcționează normal, conform standardelor UE și standardelor internaționale. Sunt diferite instituții care trebuie să funcționeze în mod corect, democratic. Eu cred că până acum există câteva sectoare unde instituțiile nu funcționează în mod corect și eu sper că în continuare putem corecta această situație”, a mai declarat James Pettit.

Ambasadorul a menționat că SUA acordă, prin programele sale, instruire pentru judecători, avocați, funcționari publici. „Din când în când avem în Republica Moldova experți din SUA sau din Europa care pot instrui acești funcționari”, a afirmat diplomatul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...