Sub titlul „Francez şi vice-premier al Moldovei” revista Le Point schiţează în ultimul său număr portretul lui Stéphane Bridé. Acesta a fost numit în guvernul de la Chişinău cu o singură misiune, aceea de a eradica corupţia. „Misiunea lui Stéphane Bridé este atipică, de altfel ca şi parcursul personal al acestui francez. A căuta în Europa de Vest sau şi mai departe competenţe care lipsesc acasă este ceva la modă în fostele republici sovietice supărate cu Rusia lui Vladimir Putin”, notează ziaristul de la Le Point. Acest subiect a acumulat peste 50 de mii de vizualizări.

Urmează în top articolul Experţi: Criza din sectorul bancar pune pe brânci economia ţării; Datoria publică a RM ar putea depăşi pragul critic de 62% din PIB.

Gestionarea defectuoasă a crizei din sistemul bancar riscă să pună pe brânci economia naţională. Asta arată rezultatele unui studiu prezentat astăzi de experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au evaluat riscurile pentru bugetul public în următorii ani. Experţii afirmă că ţara noastră ar putea intra în incapacitate de plată până în 2020, dacă statul nu va întreprinde măsuri urgente pentru stabilizarea datoriei publice, care riscă să crească semnificativ după ce Guvernul a acordat garanţii de stat de aproape 15 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit „Expert-Grup”, această garanţie acordată în două rânduri de către guvernele Leancă şi Gaburici va pune presiuni pe bugetul public de stat chiar în acest an.  Ştirea a fost citită de peste 27 de mii de ori.

La rândul lui, materialul The Economist: Toate partidele importante au membri implicaţi în jaful de miliarde a acumulat peste 13 mii de vizualizări.

Republica Moldova, o ţară mică situată între România şi Ucraina, este cea mai săracă din Europa. Furtul, care s-a întâmplat în noiembrie 2014, a condus la falimentul a trei bănci majore ale ţării, o criză valutară, şi o criză economică accentuată, notează publicaţia. Veniturile fiscale deja au avut de suferit, dar apoi au început şi problemele politice: toate partidele importante au membri implicaţi în jaf. Acuzaţii de corupţie au fost făcute nu doar asupra politicienilor, dar şi în cazul sistemului judiciar, băncii centrale, băncile comerciale, precum şi serviciului de urmărire penală.

Pe fondul acestor dovezi de corupţie, finanţatorii internaţionali ai Republicii Moldova (UE, FMI, Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare) au îngheţat sprijinul lor, ceea ce a dus la retragerea unor servicii spitaliceşti, şi probleme iminente pentru plata salariilor guvernamentale.

Ion Sturza, stupefiat de tupeul lui Drăguţanu: Joacă rolul de idiot util; Guvernatorul şi BNM - criminalii responsabili de dezastrul de la bănci este un alt subiect preferat de public. Materialul a fost vizualizat de peste 19 mii de ori.

Lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, sub înaltul patronaj al Guvernului, are drept scop să acopere urmele jafului de la celei trei bănci, consideră fostul premier Ion Sturza. Într-o postare pe contul său de Facebook, Sturza se arată stupefiat de declaraţiile lui Drăguţanu care se spală pe mâini şi spune că nu poartă nicio vină pentru jaful de la băncile ce urmează să fie lichidate. „Guvernatorul băncii centrale, Dorin Drăguţanu, şi Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de  acest dezastru al secolului” afirmă Sturza. Acesta a punctat toate ilegalităţile din sistemul bancar din Republica Moldova care s-au produs anume de când Drăguţanu a ocupat fotoliul de guvernator.

De aproximativ 18 de mii de ori a fost accesată ştirea BNM îşi schimbă din nou prognozele: Preţurile vor creşte mai mult în 2015; Ce ne aşteaptă în 2016.

Preţurile vor creşte în acest an mai mult decât se aştepta. Banca centrală şi-a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentru acest an, dar şi pentru 2016. Astfel, în 2015, rata anuală a inflaţiei se va plasa la nivelul de 9,3 la sută, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de prognoza fixată în luna mai. Preţurile vor creşte şi mai mult în 2016. BNM aşteaptă o inflaţie de 11,6 la sută, cu 5,2 puncte procentuale mai mult decât estima anterior.

În TOP mai intră şi articolul DECIS: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank vor fi lichidate, care a fost vizualizat de peste 13 mii de ori.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank vor fi lichidate. Anunţul a fost făcut după şedinţa Comitetului pentru Stabilitate Financiară. În acest context, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a afirmat că până la lichidarea celor trei băncii au mai rămas doar trei paşi.

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea Veaceslav Negruţa: În Republica Moldova există un coctail care devine tot mai periculos pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.

Republica Moldova se află într-o situaţie când cinci crize se suprapun şi se alimentează reciproc. Este vorba de criza economică, criza instituţională, criza bugetară, criza bancară şi criza socială. Declaraţia a fost făcută de fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa. În acest context, ex-ministrul menţionează că sursa crizei instituţionale este paralizia şi coma în care se află anumite instituţii ale statului. Fostul ministru vorbeşte şi despre un plan anticriză de care are nevoie ţara noastră.