20:24:58 24.04.2024
Stiri

Care este DIFERENȚA dintre porumbul zaharat și cel furajer

Economie 09.08.2015 13:01 Vizualizări13106 Autor: Ziarul National
Care este DIFERENȚA dintre porumbul zaharat și cel furajer


Știuleți // Sfârșitul verii este perioada cu gust de porumb fiert

Cu toate că în piață găsim de vânzare știuleți aburinzi chiar de la începutul primăverii, mare parte din moldoveni gustă din aceste delicii atunci când sunt strânse de pe terenul de lângă casă sau de pe câmpurile din localitate.

Totuși, „păpușoii de pe deal” au alt gust față de cei comercializați la piață, iar mai mulți cititori de-ai Ziarului NAȚIONAL ne-au solicitat să descoperim secretele cultivării porumbului dulce în propria grădină.

Potrivit datelor unui magazin online de consultanță agricolă, îngrășăminte și semințe, cultivarea porumbului pentru fiert nu este complicată și chiar poate deveni o afacere prosperă, care poate da profit și tot anul, dacă inițial se vor face investiții și într-o seră pe potrivă.

Porumbul zaharat, diferit de cel furajer

Porumbul zaharat este o specie de porumb diferită de porumbul furajer. Mărimea atât a plantei, cât și a știuletelui este mai mică decât cea a porumbului furajer. Bobul este moale și se recomandă pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru procesare.

În ultimii ani, fermierii din estul Europei au descoperit o nouă „modă”,cultivarea porumbului zaharat. Porumbul zaharat sau porumbul de fiert este una dintre cele mai recente culturi apărute în peisajul agriculturii autohtone.

Este una dintre culturile apreciate de consumatori, deoarece boabele acestuia în starea de „lapte” au calități gustative și substanțe hrănitoare deosebite.

Porumbul zaharat este o cultură rentabilă, datorită faptului că acest porumb seculege mai repede decât cel obișnuit, producția este mare și prețurile de desfacere bune.

Lucrările tehnologice sunt aceleași ca și la porumbul convențional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 65-90 de zile, când boabele nu sunt coapte (sunt „în lapte”). Cerința față de căldură este ridicată pe toată perioada de vegetație.

Semănare

Terenurile pentru cultivare pot fi diverse, dar cele mai bune rezultate se obțin pe soluri luto-nisipoase, cu textură medie. Plante premergătoare pentru cultură sunt: cartoful, leguminoasele, cerealele etc.

Poate fi semănat în mai multe perioade ale anului, dar profiturile maxime se obțin la semănarea în perioada sfârșit de aprilie - sfârșit de mai. Poate fi cultivat prin semănare directă sau răsad. Densitatea optimă la semănare este de 70 000 – 75 000 de semințe/ha, iar adâncimea de semănare 5-7 cm.

Răsadul se face pentru a avea o producție foarte timpurie. Tot din aceste motive se cultivă în seră. Germinația semințelor și răsărirea se face în funcție de umiditate și temperatura optimă. De obicei, se seamănă când temperatura în sol este peste 8 grade C și este în creștere. Sub 4°C planta nu mai crește, iar sub -4°C este distrusă.

Alegerea hibridului

SweetNugget F1

Hibrid extratimpuriu cu boabe foarte dulci, culoare galben-aurie, producțieuniformă și perioada de vegetație de 70 de zile.

Sunrise F1

Porumb timpuriu cu boabe foarte dulci, culoare galbenă-aurie, producție uniformă șiperioada de vegetație de 75 de zile.

AGX 11-170 F1

Este un hibrid timpuriu cu boabe aspectuoase foarte dulci și suculente, foarte productiv, cu doi știuleți pe plantă și boabe până în vârf.

SweEtSurprise F1

Hibrid mediu timpuriu, foarte productiv, boabe foarte dulci (zaharuri 8,5-12,3%) și 16-18 rânduri de boabe.

Fertilizare

Fertilizarea de bază se face cu îngrășăminte organice. După aplicarea îngrășământului acesta se încorporează în sol. Solul trebuie menținut curat de buruieni până la semănare.

În general, această cultură nu se erbicidează, deoarece întârzie dezvoltarea plantelor. După primul prășit (10-15 zile de la răsărire) se aplică un îngrășământ pentru dezvoltarea plantei.

Irigare

Porumbul are nevoie de apă pentru creștere și dezvoltare. De obicei se irigă la începutul culturii la un interval de două săptămâni, iar ulterior săptămânal.

Recoltare

Recoltarea se face când știuleții au ajuns la faza maturității pentru consum („în lapte”). În momentul recoltării,„mătasea” este de culoare brun-maronie (uscată), iar boabele au culoare galben-auriu. Perioada de recoltare depinde de perioada de semănare și caracteristicile hibridului. Recoltarea se face în mai multe etape, pe măsura ajungerii la maturitatea de consum.

Știuleții recoltați (în general, cu pănuși) trebuie bine depozitați (în locuri răcoroase) pentru a nu-și pierde calitățile gustative și comerciale.

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md