Principală  —  Pamflet   —   Ochiul lui Streleţ – instalat…

Ochiul lui Streleţ – instalat pe Guvern

Nu mai încape îndoială, noul premier al R.Moldova este Valeriu Streleţ. El a fost votat în favoarea antecandidatei sale Maia Sandu, care nu a mai fost lăsată nici măcar la Educaţie. Să plece, că are cine munci în R.Moldova.

Valeriu Streleţ a fost votat cu certitudine pentru că e mai bun, în toate. Şi una dintre provocări este că Maia Sandu ar fi reuşit să decoruptizeze BAC-ul. Valeriu Streleţ, în schimb, va decoruptiza Guvernul, Parlamentul şi instituţiile publice. Şi e mai simplu decât se putea! Şi mai ieftin.

Maia Sandu a devenit celebră pentru camerele instalate la BAC. Dar, de fapt, ideea ei cu transparenţa şi monitorizarea prin aceste metode – nu e nouă. Primul a fost Valeriu Streleş care a implementat aşa ceva. Şi nu de un an-doi. Prima implementare a noului sistem de monitorizare şi supraveghere a corupţiei a fost realizată de către Valeriu Streleţ atunci când şi-a construit casa. Nu doar că a păstrat toate chitanţele, dar mai mult: a instalat pe casă un ochi de veghe! Ochiul stă zi şi noapte deschis şi urmăreşte să nu se întâmple nicio evaziune în gospodărie.

Vă imaginaţi ce idee minunată? Know-how de la Valeriu Streleţ în materie de combatere a corupţiei. Un ochi de piatră – nu e scump, nu cere îngrijiri suplimentare, stă permanent deschis. Nu se închide nici noaptea, nici iarna, nici pe caniculă, nici pe vânt, nici dacă plouă, nici dacă ninge, nici dacă e pană de curent, nici dacă închid ruşii gazul sau dacă taie cineva cablul. Ochiul stă holbat orice s-ar întâmpla în jur! Şi e mare! Vede bine, n-are miopie, cataractă, strabism şi alte probleme. Nu-l doare nimic, e de piatră doar! Şi nu ai treabă să cheltui, să-l păzeşti, să ai nevoie de tehnicieni, de monitoare, de cabluri să le conectezi, de ingineri pentru mentenanţă şi câte şi mai câte – dar pentru astea se cheltuie resurse enorme din buget!

Ochiul lui Streleţ e ieftin! Poate fi confecţionat din ghips la urma urmei – un sac de ghips de 25 kilograme costă doar vreo 50 de lei. Un ochi de ghips de un kilogram – 2 lei! Aşa un ochi poate fi instalat în orice clasă, va fi alb si inofensiv – să nu streseze copiii când învăţătorii le vor da de copiat la BAC.

Iar pe clădirea Guvernului se poate instala unul mai mare – de vreo 25 de kilograme – adică 50 de lei ochiul. Câte un ochi de 25 de lei poate fi instalat în ministere, la CNA, la MAI, la Procuratură, în judecătorii. De fapt, cei de la Procuratură, CNA şi MAI vor fi dotaţi şi cu câte un ochi mobil, pentru deplasare la flagrante.

Vă pare glumă? Vă pare că ochiul e orb şi mut? Ei şi ce! Principalul e să creadă poporul că există un ochi magic care urmăreşte tot. Valeriu Streleţ a explicat că ochiul de pe casa sa are şi o menire religioasă, deci toate încăperile unde va fi instalat acest ochi – vor fi protejate de rele şi cu ajutorul Celui de Sus. Toţi ochii de ghips vor fi sfinţiţi, nu costă scump, se va negocia un tarif special, poate se vor sfinţi câte 10 ochi la pachet, sau se vor acorda nişte facilităţi fiscale Mitropoliei pentru import şi export de bunuri. Ceremoniile de sfinţire se vor arăta la televizor, asta place foarte mult poporului – să ştie că un ochi sfinţit urmăreşte Guvernul în numele lor.

Iar Maia Sandu va fi blestemată pentru stresul cu camerele la BAC. Nu chiar acum, să revină Mitropolitul de la mare.

Marian Şura-Mura