Dezgheț diplomatic între cele două Corei: Phenianul și Seulul se pregătesc de deschiderea unui nou birou de legătură

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cele două Corei vor deschide în această săptămână un nou birou de legătură în fosta lor zonă industrială comună pentru a-și întări relațiile și schimburile, a anunțat miercuri Ministerul Unificării sud-coreean, potrivit AFP.

Acest eveniment constituie o etapă notabilă în dezgheţul diplomatic în desfăşurare din peninsulă şi survine după o recentă întâlnire între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi un emisar al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in.

Biroul, care îşi va deschide vineri porţile, este situat în fosta zonă industrială comună Kaesong, în Coreea de Nord. Această zonă, unde circa 53.000 de angajaţi nord-coreeni lucrau pentru 120 de companii sud-coreene la fabricarea de produse diverse cum ar fi ceasuri sau haine, a fost închis în 2016, la scurt timp după al patrulea test nuclear nord-coreean.

Biroul va servi drept „canal de comunicare şi de consultare deschis 24 de ore din 24 de ore, 365 de zile pe an”, fiind consacrat întăririi relaţiilor între cele două Corei, a precizat ministerul. Fiecare din cele două părţi va desfăşura 20 de persoane.

Dezgheţul a avut un punct culminant în iunie la un summit istoric în Singapore între Kim şi preşedintele american Donald Trump în cursul căruia liderul nord-coreean s-a angajat în denuclearizarea peninsulei, un eufemism care poate fi supus totuşi multor interpretări.

Washingtonul vrea „o denuclearizare definitivă şi pe deplin verificabilă”, însă procesul trenează de mai multe săptămâni. Deschiderea biroului de legătură a fost amânată din cauza acestui blocaj.

Atmosfera s-a îmbunătăţit totuşi considerabil după vizita la Phenian a emisarului sud-coreean. Casa Albă a reacţionat anterior pozitiv la o scrisoare a lui Kim Jong Un care îi propunea un nou summit preşedintelui american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...