05:07:30 18.04.2024
Stiri

Un analist politic susține că trebuie să ne conformăm acțiunilor SIS în raport cu cei 7 profesori turci EXPULZAȚI: „Subiectul e închis, acțiunea se consumă și nu are formă de recurs”

Social 11.09.2018 20:21 Vizualizări2335 Autor: Ziarul National
Un analist politic susține că trebuie să ne conformăm acțiunilor SIS în raport cu cei 7 profesori turci EXPULZAȚI: „Subiectul e închis, acțiunea se consumă și nu are formă de recurs”


Fostul consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu, analistul politic Iulian Chifu, consideră că extrădarea în Turcia a celor șapte profesori și manageri de la rețeaua de licee „Orizont” ar fi o „afacere de stat” și nu e obligatoriu ca serviciile secrete să fie transparente în legătură cu acest caz.

„Activitatea operativă a serviciilor de intelligence și mai ales schimburile de informații pe această dimensiune sunt asemenea elemente care sunt exceptate de la transparență și control public. Aceste acte sunt strict supuse legislației, controlului ierarhic și al celui instituțional, realizat prin intermediul Parlamentului, potrivit Constituției. Mai mult, orice stat are și anumite interese care exced, din același motiv, al fundamentării deciziei executive pe informații clasificate. Și această excepție este perfect acceptabilă în democrații și se referă la Afacerile de Stat. Înțelegeri ce vizează statele, relațiile între state și elemente punctuale, operațiuni comune și valorificarea de interese în contrapartidă sau în comun. Da, și R.Moldova poate avea afaceri de stat”, spune acesta într-un editorial semnat pentru deschide.md.

În același context, acesta afirmă că dacă Chișinăul a decis să-i expulzeze pe resortisanții turci, atunci „există și interese care justifică acest comportament”. „Din păcate, nu le putem judeca cu deplina cunoaștere a detaliilor tocmai pentru că ele sunt clasificate. Înseamnă acest lucru că trebuie să acceptăm pe nemestecate o decizie? În mare măsură da. Dacă Comisia de specialitate a Parlamentului, îndrituită să exercite controlul asupra SIS, a validat justețea actelor, subiectul e închis, acțiunea se consumă și nu are formă de recurs. Recurs au însă persoanele vizate. Ele se pot adresa, în primul rând, instanțelor naționale și la CEDO”, crede analistul politic.

Chifu a mai spus că „e un caz greu, dificil, care trebuie tratat cu nuanțe și echilibru”, de cei îndreptățiți să o facă și care au acces la informațiile pentru a lua deciziile. „Și da, e un caz în care nici pozițiile de tipul „Dodon a dat turcii de la „Orizont” pentru plata refacerii clădirii Președinției”, nici cele ce vorbesc despre „trădarea unor profesori de dragul lui Erdogan” nu sunt acceptabile și sunt profund superficiale. Indiferent dacă decizia a fost bună sau rea, a fost corectă sau eronată, a luat-o instituția și persoana îndrituită constituțional să o ia, pe baza tuturor informațiilor necesare primite de la serviciile de informații și de la celelalte instituții ale statului, informații clasificate. Și da, avem de a face cu o Afacere de Stat”, a conchis sursa citată.

Amintim că partidele de opoziție, dar și mai multe organizații naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului au criticat decizia SIS de a expulza cei șapte turci de la „Orizont”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md